Skupština KS po skraćenom postupku usvojila Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

Skupština Kantona Sarajevo je danas na svojoj hitnoj sjednici usvojila, po skraćenom postupku, Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju KS.

Prema riječima ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Anisa Krivića, danas usvojene izmjene Zakona su inicirane zahtjevima, molbama i inicijativama studenata za regulisanje određenih statusnih pitanja, te uređenju nastavnog procesa u uslovima pandemije koronavirusa, kao i inicijativama skupštinskih zastupnika. Također i Senat Univerziteta u Sarajevu je iskazao potrebu hitnog regulisanja pitanja realizacije ispitnih termina u septembarskom ispitnom roku prije početka studijske 2020/2021. godine.

Intervencije na trenutni Zakon predstavljaju reakcije i odgovore na upućene inicijative koje se ogledaju u šest usvojenih izmjena i dopuna. Ministar Krivić se osvrnuo na razloge i suštinu na ovih izmjena.

“Prva izmjena se odnos na ispitni rok u studijskog 2019/2020. godini kojom se odobrava dodatni ispitni termin koji će se realizovati do početka studijske 2020/2021. godine. Predviđena je mogućnost da se ispiti mogu polagati iz nastavnih predmeta, gdje iz objektivnih razloga, usljed pandemije, nije mogao biti organizovan i proveden junsko/julski ispitni rok. Ovi ispiti se mogu realizovati u online režimu ili na fakultetima, uz poštivanje epidemioloških mjera”, pojasnio je ministar Krivić te istakao da se ovim izmjenama izašlo u susret zahtjevima studenata.

Ministar je naglasio da se sve usvojene izmjene odnose isključivo samo na kraj studijske 2019/2020. godine i određene odredbe važe samo samo za studijsku 2020/2021. godinu.

Uređen je princip mogućnosti realizacije nastavnog procesa, kao i polaganje ispita za studente koji studiraju po principu učenja na daljinu, u skladu sa odredbama statuta visokoškolskih ustanova.

Usvojenim izmjenama i dopunama i formalno je tretirana organizacija online nastave za studente na Univerzitetu u Sarajevu.

“Budući da je ova studijska godina većim dijelom i protekla na kroz online nastavu, zbog pravne sigurnost, odlučili smo da taj model normiramo i definišemo i u samom Zakonu”, istakao je Krivić.

Student u postupku upisa studijske 2020/2021. godine ima pravo upisati narednu godinu studija, bez ispunjavanja svih ili pojedinih uslova propisanih trenutnim Zakonom o visokom obrazovanju, u skladu sa aktima visokoškolskih ustanova za upis u narednu godinu studija o čemu odluku donosi Senat visokoškolske ustanove. Ovo je jedna od usvojenih izmjena Zakona.

Kako je istakao ministar Krivić, na ovaj način izašlo se u susret studentima koji u novonastalim okolnostima nisu imali pristup internetu i online nastavnom procesu, nisu mogli dobiti potpis ili iz nekih drugih objektivnih razloga nisu stekli uslov za upis u narednu godinu studija.

“Naša poruka studentima, u vezi ove izmjene, jeste da svakako moraju naporno raditi da bi stigli završiti predviđene nastavne procese i ispite kako bi ponovno u normalnim okolnostima mogli redovno i aktivno biti uključeni u nastavu i redovno polagati ispite”, jedna je od poruka ministra Krivića.

Izmjenama je riješeno i pitanje koje se provlačilo kroz Zakon o visokom obrazovanju, a to je definisanje uslova za izbor u umjetničko-nastavna zvanja u koja se bira akademsko osoblje na nastavnim programima na Univerzitetu u Sarajevu, ako je za nastavni predmet od naročitog značaja umjetnički kriterij. Ova izmjena se ne odnosi na narednu studijsku godinu, nego i na sve ostale naredne studijske godine, te će biti objavljene u okviru izmjena ovog zakona.

U članu 165. dodat je novi stav koji podrazumijeva da studenti svoje školarine mogu platiti u tri rate u rokovima koje svojom odlukom utvrdi Ministarstvo, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija.

Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje su danas usvojene po skraćenom postupku su dio najavljenih većih izmjena koje će, prema stavovima i Ministarstva i Skupštine KS, normativno urediti oblast visokog obrazovanja na sveobuhvatan i kvalitetan način.