Sladić za Sarajevsku seharu: Tokom vikenda padavine i zahlađenje

Za predstojeće dane vikenda u Bosni i Hercegovini očekuje se oblačno vrijeme sa kišom, kao i zahlađenje.

Više o vremenskim prilikama za naredni period, te mogućem dolasku oštrije zime za Sarajevsku seharu rekao je meteorolog, Nedim Sladić.

“Kada govorimo o padavinama njih očekujemo već sutra budući da se sa zapada približava poremećaj koji će donijeti kišu. Samim tim ne očekuje se da će doći do većeg pada temperature zraka budući da će sa zapada dolaziti zračna masa i zadržati će se uglavnom u umjereno toplo vrijeme. Tačnije, u granicama prosjeka za ovo doba godine”, istakao je Sladić.

Padavine ipak neće biti obline, ali će se zadrzati do početka naredne sedmice.

“Kada govorimo o padavinama, one još neće biti obilne. Najviše padavina očekuje se u zapadnim i južnim područjima naše zemlje, dok u ostatku zemlje te su padavine uglavnom do pet odnosno 10 litara.  Padavine će od subote prije podne zahvatiti veći dio Bosne, ali će se u drugom dijelu dana širiti prema Hercegovini.  U nedjelju se očekuje postepeno jačanje atmosferskog pritiska, sa juga kontinenta koje će uzrokovati kratkotrajni prestanak padavina prema večernjim satima i djelimično razvedravanje”, kazao je meteorolog Face televizije, Sladić.

O sniježnim padavinama Sladić je istakao kako do kraja mjeseca nije moguće očekivati, obzirom da su svakodnevne temperature zraka koje su iznad višegodišnjeg prosjeka za ovaj period godine.

“Prema tome, prvi dani naredne sedmice bit će uz mirnije vrijeme, ali nova ciklona donijet će oblačnost. Temperature zraka u toku naredne sedmice ponovo će porasti. 

Snijega u nizinama do kraja mjeseca oktobra još neće biti, dok su na planinama jako male šanse. Obzirom da su temperature zraka malo iznad višegodišnjeg prosjeka u ovom periodu. Za sada ne očekujemo veće padavine, kao ni dolazak oštrije zime”, rekao je Sladić za Sarajevsku seharu.