Šta je to dijeta s kolačićima?

Dijeta sa kolačićima je dijeta mršanja koju je 1975. godine razvio bivši američki ljekar dr. Sanford Siegal.

Napravio je kolačiće u svojoj privatnoj pekari kako bi pomogao svojim pacijentima da kontrolišu glad i drže se smanjene kalorijske ishrane. Dijeti se pripisuju povećani efekti smanjenja apetita. Većina osoba može očekivati da će izgubiti 5 do 8 kg, ako su više od mjesec na ovoj dijeti. Dijeta sa kolačićima neprikladna je za vegane, kao i one koji moraju izbjegavati gluten ili mliječne proizvode.

Naravno, ova dijeta nemoguća je bez kolačića koji se tek odnedavno mogu naručiti putem interneta, a godinama su se prodavali u ordinaciji dr. Siegala. Kolačići se prave od riže, zobi, integralnog brašna i mekinja.

Dijeta sa kolačićima ima dvije faze – fazu gubitka težine i fazu održavanja.

Tokom faze gubitka težine, dozvoljeno je dnevno konzumiranje devet kolačića, kao i zdrave večere koja se sastoji od mesa ili ribe i povrća.

Plan ishrane je sastavljen na sljedeći način:

Doručak – 2 kolačića; Jutarnji čaj – 1 kolačić; Grickalica – 1 kolačić; Ručak – 2 kolačića; Popodnevni čaj – 1 kolačić; Grickalica – 1 kolačić; Večera – 250 grama mesa ili ribe i povrća; Grickalica – 1 kolačić.

Svaki kolačić ima 52.5 do 60 kalorija, a večera bi trebala imati 500 do 700 kalorija. Ukupno se to povećava na otprilike 1.000 do 1.200 kalorija dnevno. Nema strogih pravila o tome kako pripremiti večeru, iako je idealno kuhati meso i povrće.

Obrok trebate da imate svaka dva sata tako da smanjujete rizik osjećaja gladi. Istraživanja pokazuju da manje česta jela ne utječu značajno na metabolizam, u poređenju sa većim brojem manjih obroka. Uz hranu i kekse, savjetuje se uzimanje suplemenata i unos osam čaša vode dnevno. Kad postignete cilj gubitka težine, možete se na neodređeno vrijeme prebaciti u fazu održavanja.

Faza održavanja težine predviđa slijedeći plan ishrane:

Doručak – Omlet od jaja i povrća i bobičastog voća; Grickalice – 1 do 2 kolačića između obroka; Ručak – 250 grama mesa ili ribe i povrća; Grickalice – 1 do 2 kolačića između obroka; Večera – 250 grama mesa ili ribe i povrća.