Šta sve uzrokuje osip na dlanovima?

Iako često nije pokazatelj nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, osip na dlanovima može biti znak infekcije ili izlaganja nekoj nadražujućoj tvari.

Postoji niz faktora koji mogu biti uzrok pojave ove vrste osipa. Uobičajeni osipi mogu uključivati alergijsku reakciju, suhu kožu, kontaktni dermatitis ili psorijazu.

Alergijska reakcija

Alergije na hranu ili lijekove mogu izazvati alergijsku reakciju, te uzrokovati svrab i osip na rukama. Ostali uobičajeni simptomi koji mogu pratiti osip, koji nastaje kao posljedica alergijske reakcije, uključuju i povraćanje, dijareju, svrab u ustima, oticanje, poteškoće sa disanjem i gutanjem.

Suha koža

U hladnijim mjesecima, vrijeme može uzrokovati da se koža isuši, uključujući i dlanove, a što onda uzrokuje i pojavu osipa. Češanje dlanova u takvoj situaciji može pogoršati simptome.

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je oblik ekcema koji uzrokuje osip. Kontaktni dermatitis obično se pojavljuje nakon kontakta ruku i određenih biljaka ili predmeta iz okoline poput primjerice otrovnog bršljana, hrasta, nikla, šminke, rukavica od lateksa i nakita.

Psorijaza

Ova bolest može izazvati upalnu reakciju na različitim dijelovima tijela, uključujući i dlanove. Osim pojave osipa na dlanovima u slučaju psorijaze može se pojaviti crvenilo, ljuštenje i zadebljanje kože, kao i bolne pukotine na koži, prenosi prvozdravlje.