Stručnjaci upozoravaju na previše satelita u svemiru

NASA-in naučnik Donald Kessler je još 1978. godine upozorio na potencijalnu katastrofu do koje bi moglo doći zbog lančanih reakcija u svemiru.

Iz toga se izrodio tzv. “Kesslerov sindrom”, a riječ je o teoriji po kojoj bi svemir oko Zemlje jednog dana mogao postati toliko prepun aktivnim satelitima i ostacima prethodnih svemirskih istraživanja, da bi mogao buduće svemirske misije otežati, pa čak i učiniti nemogućima, piše CNN.

Taj dan je, čini se, blizu, s obzirom na to da se već neko vrijeme upozorava na probleme koji bi mogli nastati zbog sve većeg broja satelita.

Izvršni direktor kompanije Rocket Lab, Peter Beck, objasnio je prošle sedmice da se već osjete posljedice zbog povećanog broja satelita u Zemljinoj orbiti, te je istaknuo da se taj broj konstantno povećava zahvaljujući kompaniji SpaceX i Starlink konstelaciji.

Sve je teže pronaći čisti put za lansiranje raketa, a najveći problem je u tome što je svemir najvećim dijelom i dalje nereguliran, te međunarodni sporazum nije ažuriran u posljednjih pet desetljeća.

Sve ovo je potaknulo Rocket Lab na razmišljanje o lakšim i manjim raketama, koje bi mogle funkcionirati na dnevnoj ili sedmičnoj bazi. Zanimljivo je da i ova kompanije sudjeluje u lansiranju satelita, ali naravno ne u razmjerima u kojima to čini SpaceX, pa je od 2018. godine imala 12 uspješnih misija u okviru kojih je u svemir lansirala 55 satelita.

Situacija je postala komplicirana u zadnjih godinu dana zbog Starlink konstelacije, koja sad broji najviše satelita u svemiru, iako još nije lansirala ni polovinu planiranog. Nije poznato ima li i SpaceX probleme zbog povećane gužve u svemiru, a neke nove regulative bi svakako mogle ublažiti ovaj problem.