BIH: Registrovano 559 novih slučajeva zaraze koronavirusom, prijavljenja tri smrtna ishoda

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 946 uzoraka, od kojih je 379 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 181.407 uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 22.209 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 17.262 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 166 pacijenata. Trenutno je aktivan 4.321 slučaj/pozitivan na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen nisu prijavljeni novi smrtni ishodi. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 626, i to 417 muškaraca i 209 žena.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo, Univerzitetskom kliničkom centru, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 510 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 177 osoba.

Radi se o 97 muških i 80 ženskih osoba, od kojih je 47 mlađe, 120 srednje i 10 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 93 osobe su iz Banja Luke, 15 iz Gradiške, 13 iz Prijedora, 10 iz Zvornika, sedam iz Čelinca, po šest iz Laktaša i Srpca, pet iz Bijeljine, o tri iz Kozarske Dubice, Mrkonjić Grada i Šipova, po dvije iz Vlasenice, Kotor Varoša i Novog Grada i po jedna iz Vukosavlja, Kneževa, Modriče, Prnjavora, Rogatice, Srebrenice i Teslića.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Radi se o dvije žene i muškarcu starije životne dobi iz Mrkonjić Grada, Teslića i Banjaluke.

Do sada je potvrđeno 11.557 slučajeva, a preminulo je ukupno 337 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus.

U manjem bh. entitetu, od koronavirusa, do sada se oporavilo ukupno 7.443 osoba, a testirano je ukupno 89.613 osoba. Ukupan broj hospitalizovanih u RS je 265, u Univerzitetsko kliničkom centru 99, a u opštim bolnicama 170, pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 4.462 osoba, a nadzor je završen kod 63.894 osobe.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. *

Naredbom se “dozvoljava kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva”.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.