Govor mržnje na internetu: Sve više djece se susreće sa cyberbullyingom

Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost, lažne vijesti, internet trollove, ekstremiste raznih vrste te brojne druge načine na koji govor mržnje pronalazi put s bespuća interneta do naše djece, bez obzira na njihovu dob.

Kompanije kao što su Google, YouTube, Facebook i Twitter dugo su bile globalne platforme za slobodu govora, ali u posljednje vrijeme sve više moraju da rade na uklanjanju uvredljivih sadržaja, i to je postao globalni problem.

Iako kada pričamo o korištenju interneta automatski razmišljate o starijoj djeci, ako vaše dvogodišnje dijete gleda Mašu i Medvjeda na YouTubeu budite svjesni da se ovo odnosi i na njega.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Odnosi se ovo i na stariju djecu koja imaju mobitele pa su izloženi društvenim mrežama poput TikToka ili Instagrama, komentarima na društvenim mrežama ili forumima koji su često napisani tako da budu shvaćeni kao uvreda, bilo vezano za nečiji izgled, vjeroispovijest, rasu, seksualnu orijentaciju ili bilo koju drugu osobinu djeteta.

Vrlo je važno da znamo kako pričati s djecom o teškim temama te da s njima imamo otvoren odnos temeljen na povjerenju. Ako takav odnos gradimo s našom djecom od malih nogu bit će nam mnogo lakše uspostaviti komunikaciju i o kompleksnijim temama poput govora mržnje na internetu, između ostalog.

Treba ipak biti svjestan da su društvene mreže zapravo korporacije, koje se svim silama trude ostvariti što veći profit tako da povezuju ljude i “hrane se” njihovim interakcijama.

U cijeloj toj priči su i naša djeca, koja su krenula koristiti internet i društvene mreže sasvim naivno, misleći kako je svijet dobar. Ono što vide na internetu je zapravo dosta zbunjujuće i zastrašujuće za njih, iako to neće uvijek priznati.

Međutim roditelji se ne mogu osloniti na kompanije poput Facebooka (Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger) ili Alphabeta (Google, YouTube, Android, Gmail) da zaštite djecu, već moraju sami poduzeti potrebne korake u tom smjeru.

Stručnjaci ističu da internet briše društvene kočnice. Dopušta ljudima kao i djeci da govore i čine stvari koje ne bi mogli napraviti u interakciji “licem u lice”, pa se stiče osjećaj da neće morati odgovarati za takva ponašanja na način na koji bi inače odgovarali za, na primjer, javno izrečene riječi.

To daje lažan osjećaj sigurnosti i moći. Nasilje na internetu, u svijetu poznato kao cyberbullying, je opšti pojam za komunikacijske aktivnosti koje se vrše putem intreneta, i smatraju se jako štetnim za pojedinca ali i za zajednicu.

Tim oblikom nasilja su obuhvaćene sve kategorije stanovništva, samim tim i djeca i mladi koji se smatraju vrlo ranjivom kategorijom kada je nasilje u pitanju, naročito kada se govori o nasilju putem interneta.

Iako nam se govor mržnje može činiti kao bezazlena navika ljudi kojima je dosadno budite svjesni da isti svakodnevno uništava živote hiljadama djece i odraslih ljudi.

Internet zauzima sve važnije mjesto u našim životima pa će ovaj problem samo rasti i imati sve veći utjecaj na nas i pogotovo na našu djecu