U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata 280 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata zabilježeno je 280 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Federaciji BiH pozitivno je 192 osobe, dok u Republici Srpskoj 88.

Federacija BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.580 uzoraka, od kojih su 192 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 159.205 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 18.029 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 14.292 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 253 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.208 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su tri smrtna ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 529, i to 349 muškaraca i 180 žena.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredbom Kriznog štaba/stožera FMZ koja je na snazi nalaže se svim pravnim i fizičkim osobama, koja zapošljavaju više od 20 djelatnika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, da što hitnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Dozvoljava se kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 568 lаbоrаtоriјskih uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 88 оsоba u Rеpublici Srpskој.

Rаdi sе о 49 muških i 39 žеnskih оsоbа, оd kојih је 21 mlаđе, 51 srеdnjе i 16 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 34 оsоbе su iz Bаnjаlukе, оsаm iz Lаktаšа, sеdаm iz Šipоvа, pо pеt iz Biјеljinе i Istоčnе Ilidžе, čеtiri iz Pаlа, pо tri iz Dоbоја i Prnjаvоrа, pо dviје iz Grаdiškе, Istоčnоg Nоvоg Sarајеvа, Knеžеvа i Mоdričе i pо јеdnа iz Brоdа, Višеgrаdа, Dеrvеntе, Istоčnоg Stаrоg Grаdа, Mrkоnjić Grаdа, Rudоg, Sоkоcа, Stаnаrа, Fоčе, Čеlincа i Šаmcа.

U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о muškаrcimа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Šipоvа i Čајničа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 9.406 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 311 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 6.373 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 80.166 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 163, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 54, а u opštim bоlnicаmа 109.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 3.063 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 60.982 оsоbе.

Kanton Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada njih 25, odnosno 69,44 posto, i u samoizolaciji su od ranije. Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 475 testirane osobe, s tim da su njihovi uzorci prikupljeni u periodu od 27. do 30. septembra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavila se 21 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 239. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 25 osoba.

Na sreću, nije bilo preminulih, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom i dalje 81. Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 4.633 zaražene osobe, od čega je njih 4.313 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 17. septembra do 01. oktobra ove godine, rješenjima inspekcije naložene su 522 samoizolacije, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, redovno nose zaštitne maske, te održavaju socijalnu distancu kako ne bi ugrozili svoje ali i zdravlje sugrađana.