Eterična ulja koja pomažu pri jačanju imuniteta i virusnih infekcija

Eterična ulja mogu biti vrlo korisna u borbi protiv prehlade i gripe, i to u fazi prevencije, kada pomažu u podizanju otpornosti organizma protiv mikroorganizama i suzbijanju stresa koji je često glavni ‘okidač’ za pad imuniteta, kao i nakon što smo se razboljeli, za ublažavanje simptoma.

Mogu se koristiti pomoću inhalacija, narukvica, sprejeva, kupki i masaža. Uoči zime dobro je nabaviti difuzer koji se može staviti u prostor u kojem boravimo i namjestiti ga tako da otpušta miris, koji će isparavanjem pročišćavati zrak te pridonijeti tome da se oslobodimo stresa.

U difuzer možete ukapati 6 do 7 kapi pojedinačnog ulja, ili kombinovati dvije vrste, s tim da ukupna količina ne bi trebala preći spomenutu.

Za ovu namjenu korisno je ulje tamjana, eukaliptusa,lavande, čajevca i metvice. Ako nemate difuzer, nekoliko kapi ovih ulja možete nakapati i u običnu maramicu i udisati, tako što ćete je ostaviti u blizini mjesta gdje sjedite ili radite. Ulje eukaliptusa ili čajevca možete koristiti i za čišćenje površina u kuhinji, na radnom stolu i slično, najbolje tako da izradite sprej za prostor.

U bočicu s raspršivačem dodaje se destilirana voda i u nju nekoliko kapi eteričnog ulja. Povremeno poprskajte prostor oko sebe, te ponavljajte kad miris ispari. Površine koje želite očistiti također lagano poprskajte, pa ih prebrišite suhom krpom, piše 24sata.hr.

Tamjan (Boswellia carterii)

Eterično ulje tamjana sadrži alfa-pinen, koji pomaže kod smanjenja stvaranja sekreta kod infekcije respiratornog trakta.

Širokolisna lavanda (Lavanda latifolia)

Sadrži linalol, koji pospješuje opuštanje disajnih puteva, te borneol i alfa-terpineol, koji imaju antibakterijsko djelovanje. Također, djeluje stimulirajuće, pa pomaže protiv umora i iscrpljenosti.

Paprena metvica (Mentha piperita)

Djeluje antibakterijski i antivirusno. Pomaže kod sinusnih glavobolja, a najjednostavnije sebi možete pomoći tako da kap ulja kapnete na peškir i lagano udahnete nekoliko puta. Možete ga imati pri ruci i ponoviti po potrebi.

Bor (Pinus pinaster)

Djeluje protivupalno, olakšava težak kašalj te eliminira sluz iz disajnog sistema. Ublažava simptome mentalne i fizičke iscrpljenosti te glavobolje koje su posljedica prehlade i gripe.

Ravensara (Ravensara aromatica)

Ravensara je eterično ulje jakog antivirusnog djelovanja. Koristi se kod kod prvih simptoma gripe i virusnih oboljenja, za prevenciju pogoršanja stanja.

Kupke za jačanje imuniteta
Eterično ulje nikada ne treba dodavati direktno na kožu, niti u kadu s toplom vodom, jer će tako ostati u kapljicama na površini i zalijepiti se za kožu, što može dovesti i do alergijske reakcije.

Uvijek ih razrijedite, na primjer tako da ih dodate u šaku soli za kupanje, ili u 2 decilitra sojinog ili zobenog vrhnja, koje sadrži prirodni emulgator lecitin. Ne pretjerujte u količini: Za kupku ne bi trebali koristiti više od 15 do 20 kapi ulja, pojedinačno ili ukupno u kombinaciji više njih. Ako kombinirate više eteričnih ulja, nemojte koristiti više od tri vrste.

U takvoj kupki treba odležati dok je voda ugodno topla, što je otprilike 15-ak minuta.

Inhalacije koje pomažu protiv simptoma bolesti

Kad prehlada ili gripa nastupe, među simptomima su često začepljen nos ili pojačano curenje sekreta iz nosa, glavobolja i kašalj. Dobro je znati da inhalacijom eteričnim uljima te simptome možemo ublažiti, ali porebno je da budete oprezni. Naime, parna inhalacija može smetati kod astme i hroničnih opstruktivnih plućnih bolesti, pa je u tim slučajevima prije toga dobro potražiti savjet aromaterapeuta.

Uulja koja mogu biti korisna za ublažavanje kašlja i začepljenog nosa, kao i za masažu kod bolnih mišića kod gripe:

Eukaliptus (Eucalyptus globulus)
Pomaže pri izbacivanju sluzi kod infekcija disajnog sistema. Korisno je kod začepljenih sinusa i kašlja. Vrlo je snažno, pa treba biti oprezan: Inhalirajte jednom kapi eteričnog ulja u toploj vodi, pa izbacite sekret nakon pet udisaja. Ponavljajte dok ne osjetite olakšanje.

Kod bolova u mišićima u vrijeme gripe dvije kapi tog eteričnog ulja ukapajte u kašiku baznog ulja (primjerice bademovog) i utrljajte na bolna mjesta.

Čajevac (Melaleuca alternifolia)

To je ulje također korisno za inhalaciju kod infekcije disajnih puteva. Tri kapi tog ulja nakapajte na maramicu i inhalirajte po tri puta na dan,.