U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata zabilježeno 428 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata zabilježeno je 428 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od toga u FBiH pozitivno je 299 dok  u RS-u 129 osoba.

Federacija BiH

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.378 uzoraka, od kojih je 299 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testiran ukupno 170.401 uzorak, a COVID-19 potvrđen je kod 19.764 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 16.173 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 69 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.006 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je jedan smrtni ishod. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 585, i to 390 muškarac i 195 žena.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Kod starijih i osoba sa hroničnim i drugim oboljenjima veći je rizik za teži oblik COVID-19 i za smrtni ishod, učinimo sve da ih zaštitimo. Budimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 680 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 129 оsоbа u Rеpublici Srpskој.

Rаdi sе о 75 muških i 54 žеnskih оsоbа, оd kојih је 35 mlаđе, 80 srеdnjе i 14 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 39 оsоba je iz Bаnjаlukе, 15 iz Grаdiškе, dеvеt iz Dоbоја, оsаm iz Priјеdоrа, pо šеst iz Biјеljinе i Zvоrnikа, pо pеt iz Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа i Čајničа, pо čеtiri iz Srpcа i Fоčе, pо tri iz Istоčnе Ilidžе i Lаktаšа, pо dviје iz Bеrkоvićа, Bilеćе, Nеvеsinjа, Nоvоg Grаdа i Čеlincа i pо јеdnа iz Brоdа, Gаckа, Dеrvеntе, Јеzеrа, Kаlinоvikа, Kоzаrskе Dubicе, Krupе nа Uni, Mоdričе, Оštrе Lukе, Pаlа, Pеtrоvа i Trnоvа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 10.259 slučајvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 321 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.
U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 6.919 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 84.984 оsоbа.
Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 200, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 61, а u opštim bоlnicаmа 139.
U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 4.202 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 62.443 оsоbе.

Kanton Sarajevo

U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 68 novozaraženih osoba koronavirusom u protekla 24 sata.

To su rezultati laboratorijskih testiranja 412 uzoraka prikupljenih od 06. do 09. oktobra ove godine.

Od pomenutog broja novozaraženih, porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripadaju 42 osobe, odnosno 61,76 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 28 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 322.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 40 osoba, od kojih četiri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Jedna osoba je otpuštena sa bolničkog liječenja jučer.

Nije bilo smrtnih slučajeva tokom jučerašnjeg dana . Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4975 zaraženih osoba, od kojih je njih 4566 oporavljeno od COVID infekcije.

U samoizolaciji se nalazi 776 osoba. Iz Zavoda za javno zdravstvo apeluju na poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera u cilju suzbijanja širenja zaraze.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, održavaju fizičku distancu te nose zaštitne maske kako ne bi ugrozili svoje ali i zdravlje sugrađana.