Umirujuća kupka za savršenu nedjelju sa eteričnim uljima

Topla kupka s eteričnim uljima može biti najjednostavniji i najučinkovitiji aromaterapijski tretman.

Birajte ona ulja koja vole kožu, a izbjegavajte ulje cimeta, klinčića, origana i metvice.

Da, eterična ulja mogu uljepšati kupku, ublažavajući stres, umirujuće misli i opuštajući mišiće, ali ako ih pogrešno koristite nećete imati nikakve koristi od njih.

Imajte na umu da se ulje i voda ne miješaju, što znači da eterična ulja nisu topiva u vodi. Ako to napravite male kapi ulja se mogu zalijepiti za vašu kožu baš kao da ste nerazrijeđeno ulje nanijeli izravno na kožu, što može nadražiti kožu.

Ne želite da eterična ulja budu samo na vrhu vode – želite da se rasprše po cijelom tijelu. Najbolji način za to je da ih prvo kombinirate s baznim uljima poput kokosa, masline, suncokreta ili jojobe.

“Za jednu kupku, tri do 12 kapi eteričnog ulja u žlici i (15 ml) baznog ulja dovoljne su za stvaranje vrlo aromatične, terapijske kupke”, kaže Suzanne Teachey, stručnjakinja za biljke.

Ono što je bitno naglasiti je to da ukoliko volite određeni miris ne znači da biste ga trebali koristiti za kupku.

“Čak i ako koristite bazno ulje, budite posebno oprezni s uljima koja iritiraju kožu i sluznice”, upozorava Teachey i dodaje da treba izbjegavati cimet, klinčić, origano, metvicu, majčinu dušicu (osim vrste linalool) i zimzelen. Ulja koja vole kožu: lavanda, kamilica i ruža.

Vruća tekuća voda uzrokovat će isparavanje eteričnih ulja iz kupke, iako će vam tada kupaonica divno zamirisati. Da biste maksimalno iskoristili svoju aromaterapijsku kupku, napunite kadu i isključite vodu prije dodavanja ulja za puni aromatični učinak, prenosi Good Housekeeping.