Upozorenje Disneyu: Rasizam i stereotipi u klasičnim Disneyevim filmovima

Savjetnici za sadržaj filova su prošle godine upozorili Disney produkciju za poruke rasizma koje se pronalaze u njihovim animiranim filmovima.

Disney nije uradio ništa po tom pitanju, a upozorenje je sada dopunjeno, piše BBC.

Filmovi poput Dumba, Peter Pana i Knjiga o džungli su puni stereotipa i poruka rasizma.

 

“Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili zlostavljanje ljudi ili kultura,” kaže se u upozorenju. “Ti su stereotipi bili pogrešni tada i sada su pogrešni.”

Poruka dodaje da, umjesto da uklone sadržaj, “želimo prepoznati njegov štetni utjecaj, naučiti iz njega i potaknuti razgovor kako bismo zajedno stvorili sveobuhvatniju budućnost”.

 

Ostali filmovi koji nose upozorenje su Mačke iz visokog društva, koji prikazuje mačku u “žutom licu” koja svira klavir štapićima i Peter Pan, gdje indijance naziva “crvenokožnim”.

Dama i skitnica, koja ima nekoliko slučajeva rasizma i kulturnih stereotipa.

 

Kompanija je upozorenje o rasizmu prvi put dobila prošlog novembra – međutim, bilo je mnogo kraće.

Zatim je izjava o odricanju odgovornosti glasila: “Ovaj je program predstavljen onako kako je izvorno stvoren. Može sadržavati zastarjele kulturne prikaze.”

Neki filmovi, poput Pjesme o jugu, nisu dostupni za emitiranje na streaming servisu Disney + zbog rasizma.

 

Dama i skitnica (1955): Dvije sijamske mačke, Si i Am, prikazane su s antiazijskim stereotipima. Postoji i scena na psećoj funti u kojoj psi sa naglašenim naglaskom prikazuju stereotipe zemalja iz kojih dolaze njihove pasmine – kao što su Pedro, meksička Chihuahua, i Boris Rus Borzoi.

Mačke iz visokog društva (1970): Sijamska mačka zvana Shun Gon, kojoj je glas davao bijeli glumac, nacrtana je kao rasistička karikatura azijske osobe. Svira klavir štapićima.

Dumbo (1941): Grupa vrana koje pomažu Dumbu da nauči letjeti imaju pretjerane stereotipne crne glasove. Vodeću vranu zovu Jim Crow – referenca na niz rasističkih segregacijskih zakona u to vrijeme na jugu SAD-a – a glas mu je dao bijeli glumac, Cliff Edwards.

Knjiga o džungli (1968): Lik kralja Louiea, majmuna sa lošim jezičkim vještinama, pjeva u jazz stilu i prikazan je kao lijen. Lik je kritiziran zbog rasističke karikature Afroamerikanaca.

Peter Pan (1953): Film govori o domorocima kao “crvenokošcima”, rasističkoj ljazi. Peter i izgubljeni dječaci također plešu u pokrivačima za glavu, za što Disney sada kaže da je “oblik ruganja i prisvajanja kulture i slika urođenika“.
Pjesma koja se prvobitno zvala “Zbog čega crveni čovjek postaje crven” također je proglašena rasističkom – kasnije je preimenovana u “Što hrabrog čovjeka čini hrabrim”.

Pjesma o jugu (1946): Jedan od Disneyevih najkontroverznijih filmova, koji u SAD-u nikada nije objavljen na video ili DVD-u. Njegov prikaz radnika na plantaži, Remusa, nastavlja stari rasistički mit da su robovi bili sretni na poljima pamuka.

 

Warner Bros, slično tome, već dugo je upozoravan na “etničke i rasne predrasude” u nekim od svojih crtanih filmova.

“Iako ovi crtani filmovi ne predstavljaju današnje društvo, predstavljaju se onako kako su prvobitno nastali, jer bi postupanje u suprotnom bilo isto kao da se tvrdi da ove predrasude nikada nisu postojale”, kaže upozorenje Warner Bros-a.