Istraživanje otkrilo najbolji televizijski program: Dokumentarci o prirodi i životinjama

Istraživanje je pokazalo kako gledanje visokokvalitetnih programa o prirodi može podići raspoloženje, smanjiti negativne emocije, pa čak i pomoći u ublažavanju vrste dosade povezane s negativnim emocijama oko pandemije koronavirusa.

Istraživanje objašnjava da doživljavanje takvog sadržaja u virtualnoj stvarnosti bi moglo imati veće koristi, čineći nas povezanijima s prirodom, prenosi IFL Science.

Mjere opreza uzrokovane koronavirusom su izazvale mnogo psihičkih posljedica među ljudima, a sadržaj koji ljudi konzumiraju preko medija na to ima velik utjecaj, utvrdili su psiholozi.

U eksperimentima provedenim na ispitanicima, dokazali su kako prirodni dokumentarci bolje djeluju na ljudski smiraj od bilo kojeg drugog sadržaja, uključujući informativni, dramski te zabavni sadržaj.

“Naši rezultati pokazuju da jednostavno gledanje prirode na TV-u može pomoći ljudima podići raspoloženje i suzbiti dosadu”, rekao je vodeći istraživač Nicky Yeo.

Istraživanje je obuhvatilo nekoliko isječaka iz serije Blue Planet II, uključujući neviđene snimke od 360 stepeni, a kratki ulazak u arhive ovih prirodoslovnih divova služi kao anegdotski dokaz njihovog terapijskog potencijala.

Istraživači su surađivali sa svjetski poznatom Prirodoslovnom jedinicom BBC-a, koja je producirala neke od najboljih i nagrađivanih dokumentarnih filmova te tematike.