Uskoro početak rada nove ambulante i apoteke u Pionirskoj dolini

U ponedjeljak, 12. oktobra 2020. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić izvršio je primopredaju prostorija, odnosno ključeva novoopremljene ambulante u Pionirskoj dolini u Ulici Nahorevska 103 direktorici Doma zdravlja Vrazova Ameli Kečo.

Podsjećamo, pomenuti projekat je započeo inicijativom načelnika Ajnadžića koji je sredinom prošle godine uz saglasnost Općinskog vijeća Centar potpisao sporazumni raskid ugovora o zakupu čime je ozvaničeno preuzimanje poslovne zgrade u Nahorevskoj ulici broj 103 od zakupca firme „NELT“ d.o.o. i vraćanje prostorija u posjed Općine Centar. Nakon toga je Općina Centar obezbijedila u svom budžetu sredstva za adaptaciju i prilagođavanje, te opremanje ovih prostorija.

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo zbog okončanja radova na uređenju prostora s obzirom da je otvaranje ambulante i apoteke u Pionirskoj dolini dugogodišnji zahtjev građana.

“Mi smo lokalna zajednica koja snažno podupire princip da medicinska, odnosno zdravstvena usluga bude što bliže građanima. Mislim da je upravo današnja aktivnost najbolji dokaz tome. Zadovoljstvo mi je da smo danas izvršili primopredaju prostorija Domu zdravlja, i da će uskoro u ovom prostoru stanovnici okolnih naselja moći ostvariti zdravstvenu zaštitu. Koristim priliku da još jednom uputim apel Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu zdravstva KS da što hitnije imenuju UO Javne ustanove Domovi zdravlja KS kako bi se otkočio proces raspisivanja javnih nabavki, te izvršila kupovina neophodne opreme.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Posao oko uređenja prostora u kojem je pored ambulante u Pionirskoj dolini smještena i apoteka, kada je u pitanju Općina Centar je u cjelosti završen, tako da su završeni svi građevinski, instalaterski i zanatski radovi, te priključci na komunalnu infrastrukturu. Ovo je druga ambulanta porodične medicine koju u ovoj godini dajemo na korištenje našim građanima, a uskoro ćemo otvoriti i treću, odnosno ambulantu na Šipu”, pojasnio je Ajnadžić te izrazio nadu da će i JU Domovi zdravlja u saradnji sa Vladom KS i resornim ministarstvom svoje obaveze realizirati prije nastupajuće zimske sezone.

Direktorica Kečo se u ime JU „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ i svoje lično ime zahvalila Općini na, kako je istakla, nesebičnoj pomoći i podršci zdravstvenom sistemu.

“Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar i načelniku Ajnadžiću što su prepoznali značaj primarne zdravstvene zaštite. Podrška koju nam daje Općina Centar je nama vjetar u leđa kada je u pitanju porodična medicina. U toku jedne godine zahvaljujući Općini Centar mi ćemo imati tri potpuno nove ambulante. Neizmjerno smo zahvalni i sretni na ovako dobroj saradnji, a sigurna sam da će ona biti nastavljena i u vremenu koje dolazi”, kazala je Kečo.

Nakon primopredaje prostorija, odnosno ključeva novoopremljene ambulante u Pionirskoj dolini delegacija je obišla i novu apoteku koja počinje sa radom nakon što dobije saglasnost resornog ministarstva.

Primopredaji prostorija i obilasku apoteke prisustvovali su i dogradonačelnik Grada Sarajeva Ivica Šarić, direktor apoteke „Al Hana“ Agan Dolović, a u ime Općine Centar predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, njen zamjenik Mustafa Mulić, vijećnici Lejla Khattab, Velija Katica i Jasmin Gazija te saradnici iz stručnih službi Općine Centar.