U Parlamentu BiH otvorena arhivska izložba “75 godina Društva novinara BiH”

Povodom 75. godišnjice od osnivanja, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) otvorena je arhivska izložba “75 godina Društva novinara BiH”.

Izložba, čiju postavku čini 10 panoa sa arhivskim materijalom o 75 godiina rada Društva novinara BiH realizira se pod pokroviteljstvom zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, u partnerstvu sa Historijskim arhivom Sarajevo te uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Obraćajući se prisutnim zvanicama i gostima, među kojima su bili doajeni bosanskohercegovačkog novinarstva, strane diplomate, te predstavnici međunarodnih i domaćih institucija, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, rekao je:

“Danas kada obilježavate 75. godišnjicu od osnivanja Društva novinara BiH želim da vam čestitam na ustrajnosti i na dosljednosti u vašem radu tokom svih ovih godina. Društvo novinara BiH je osnovano 1945. godine, odmah poslije Drugog svjetskog rata, prošlo je kroz najteži period agresije na Bosnu i Hercegovinu i za sedam i po decenija rada, vaši ciljevi su isti, a to su borba za slobodno novinarstvo i njegovanje profesionalnog, kvalitetnog i objektivnog novinarstva.

Vaša dodatna vrijednost je i zalaganje za zaštitu slobode svih onih koji su bili izloženi različitim oblicima diskriminacije Ili represije Želim da vas ohrabrim da se nastavite boriti za slobodno novinarstvo i da vam profesionalizam, etika i zalaganje za unapređenje statusa svakog novinara ostane vodilja i prioritet u vašem radu. Svako od vas je javni promatrač i prenosilac informacija javnosti i zbog toga želim da svi čestiti ljudi, bilo u politici, kulturi, obrazovanju zdravstvu, sportu itd mogu da se oslone na vas i vaš rad. Čestitam vam 75 godina postojanja, želim vam dobro zdravlje i uspjeh u radu”.

Izložba postavljena u auli zgrade PSBiH bit će dostupna posjetiocima u narednih sedam dana.