Video/ Šta se dešavalo petog oktobra 2000. godine u Beogradu i zašto je to bitno za cijeli svijet

Desetine hiljada ljudi na ulicama Beograda, koji su 5. oktobra 2000. godine, u ranim jutarnjim satima počeli da pristižu u glavni grad iz svih krajeva Srbije, imali su samo jedan cilj – da predsjednik Slobodan Milošević ode sa vlasti.

Međutim, nisu mnogi upućeni šta se sve dešavalo čuvenog 5. oktobra 2000. i zašto su ti događaji izuzetno važni, ne samo za Srbiju, ne samo za region, nego i za cijeli svijet.

BBC na srpskom odradio je izuzetno dobar prilog upravo o ovom danu.

Novinarka Petra Živić razgovarala je sa historičarem Veljkom Stanićem o svemu što treba da znate o Petom oktobru dvije decenije kasnije.

Demonstranti su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine SRJ stigli iz čitave Srbije u desetinama kilometara dugačkim kolonama automobila, autobusa i kamiona, na pojedinim putevima lokacijama probijajući buldožerima policijske blokade.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspješno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građane je sa terase Skupštine Beograda pozdravio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.

U demonstracijama je život izgubila Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja je preminuo od srčanog udara, a ukupno je povrijeđeno 65 ljudi.

Dvadeset godina kasnije, DOS odavno ne postoji, Koštunica je u političkoj penziji, a tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.