Vlada FBiH: Probijanje desne cijevi tunela Počitelj

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalni premijer prometa i komunikacija Denis Lasić i direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić prisustvovali su danas obilježavanju probijanja desne cijevi tunela Počitelj, duge 1.163 metra. Ovaj tunel je dio autoceste na Koridoru Vc, poddionice Počitelj – Zvirovići koja je ukupno duga 11,07 kilometara.

Obraćajući se prisutnima, premijer Novalić je čestitao probijanje prve cijevi tunela, poželivši puno sreće u nastavku izgradnje Koridora Vc.

“Koridor Vc je jedini koji nije osjetljiv na uticaj pandemije. Nije osjetljiv zato što mi tako hoćemo. Ovaj koridor će biti gotov onog momenta kad mi to sve isprojektujemo i zatvorimo sve finansije. Kolege iz EU kažu da će to biti urađeno 2021., mi smo malo pesimističniji i kažemo 2022. godine. Mi želimo 2028. završiti Koridor Vc, ali zato do 2022. moramo sve ugovoriti, sve isprojektovati i onda ovoj i budućoj generaciji poručiti: imat ćete Koridor tad i tad i da to tako i bude”, rekao je Novalić.

Federalni ministar Denis Lasić kazao je da je razvoj infrastrukture krucijalan za svaku zemlju, a da je izgradnja Koridora Vc sigurno najveći katalizator privrede BiH. Dodao je da je resorno federalno minisarstvo odlučno u davanju kontinuirane podrške Autocestama FBiH u procesu izgradnje, upravljanja i održavanja autoceste.

“Projekat izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići je od iznimne važnosti kako za Hercegovinu, tako i za cijelu BiH. Sretan sam jer je Hercegovina postala veliko gradilište, a ovo je posebno važno zbog turističkog potencijala i dobivanja čvrste veze s jadranskom obalom”, kazao je Lasić.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić naglasio da je tunel gradi bh. firma, te da je ovo samo mali dio radova na Koridoru Vc koji se svakodnevno dešavaju.

“Ovo znači da BiH ima perspektivu u građevini i cestogradnji”, kazao je Terzić i naglasio da izgradnja tunela Počitelj ide ispred planiranog roka.

Glavni izvođač radova na poddionici Počitelj – Zvirovići je China State Construction Engineering Corporation Limited iz Narodne Republike Kine, a podizvođač na tunelu Počitelj je domaća firma Euroasfalt.

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je u junu 2019. godine i sastoji se iz dva LOT-a, a radovi su počeli već u augustu iste godine. Uskoro se očekuje i probijanje lijeve cijevi tunela Počitelj duge 1.192 metara.

Vrijednost ugovora samo za LOT 1 je 56,5 miliona eura bez PDV-a. Poddionica Počitelj – Zvirovići finansirana je sredstavima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od pet miliona eura.

LOT 1 obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.

Vrijednost radova na velikom mostu Počitelj, koji je u sklupu LOT-a 2, iznosi 28,1 miliona eura bez PDV-a.

Učesnicima današnje svečanosti obratili su se i predstavnici Delegacije EU U BiH, Ureda Evropske investicijske banke u BiH, izvođača radova i Ambasade NR Kine u našoj zemlji.