Agić: Ako bude potrebno uvest ćemo policijski sat u KS, kao i ostale restriktivnije mjere

Vršilac funkcije premijera KS ,Anis Krivić, v. d. ministrice zdravstva KS, Jasna Agić i v.d. predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, dr. epidemiolog, Anisa Bajramović danas su se obratili javnosti u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo, te su prezentirani i zaključci Kriznog štaba MZ KS.

U zaključcima koji su doneseni propisan je put pacijenta odnosno ko upućuje pacijente u bolnice. Lakše pacijente primat će Opća bolnica, dok će izolatorij Podhrastovi primati srednje teške i teške pacijente.

Veću ulogu imat će primarna zdravstvena zaštita i Covid ambulante odnosno Covid centri. Krivić je istakao kako su nastavljene aktivnosti za izolatorij u Općoj bolnici, radovi idu u skladu s dinamikom. Donesenim mjerama prošireni su bolnički kapaciteti.

V.d. premijera kazao je da su obavljeni inspekcijski nadzori u Općoj bolnici i KCUS-u.

“Nakon nadzora na KCUS-u očekujemo nalaz Federalne inspekcije. Do kraja ove sedmice stiže kontigent 4 miliona komada zaštitne opreme i ide se u dodatnu nabavku opreme”, kazao je Krivić.

Krivić je zamolio sve građane da se odgovorno ponašaju, te da se  pridržavaju svih propisanih mjera kako bi se širenje virusa što prije zaustavilo.

V.d. ministrice zdravstva KS, Jasna Agić kazala je da je ZZO KS obezbijedio sredstva i proveo postupak ugovoranja sa privatnim laboratorijama PCR testiranje. Riječ je o tri laboratorije, a tokom dana će se potpisati sporazum sa još jednom laboratorijom.

“U narednom periodu su osigurane dodatni kapaciteti kako bi se izvršila testiranja. 900.000 KM osigurao je ZZO KS. Također je nabavljeno 10.000 brzih antigenskih testova koji će biti isporučeni u narednim danima, a već 2.000 su isporučene”, kazala je Agić.

Na pitanje šta je sa privremenim izolatorijem koji je trebao biti u Đačkom domu ministrica je kazala da objekat ne ispunjava epidemiološke standarde te je pronađen drugi objekat, a više informacija će javnosti biti poznato do kraja sedmice. Po pitanju uvođenja novih mjera ministrica je istakla da će doći i do restriktivnijih mjera ukoliko to bude nužno.

“Mjere se donose svakodnevno, u skladu sa situacijom. Ako bude trebalo uvodit će se i restiriktivne mjere sve do policijskog sata”, kazala je Agić.

V.d. predsjednice Kriznog štaba, do povratka Aide Pilav, Anisa Bajramović istakla je kako je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a najveći broj novozazraženih zabilježen je 28. oktobra ove godine.

“Najveći broj zaraženih je bio 28. oktobra 367 osoba i to su uzorci koji se prikupljaju više dana. 30 posto je pozitivnost uzetih uzoraka. Imamo eksponencijalni rast broja oboljelih. Reprodukcijski broj je 1,24. Na čekanju je 1.700 uzoraka za analizu ali nadamo se da će uključivanjem ovih dodatnih kapaciteta biti i to testirano. Broj hospitaliziranih pacijenata je 4 posto od broja oboljelih. Ovaj trend je dobar. U evropskim zemljama se kreće od 0,2 pa do 10 posto. Ovaj postotak od 4 posto moglo bi se očekivati da ovih dana dođe do povećanja broja hospitaliziranih zbog srednje teške kliničke slike i teške kliničke slike”, kazala je ona.

Svaka zdravstvena ustanova ispunjavati će do 30 posto svojih kapaciteta za Covid pacijente.

“Lakši pacijenti će se upućivati u Opću bolnicu, a teški u KCUS. Svaka će se ustanova popunjavati do 30 posto svojih kapaciteta, a kad popune 90 posto ponovo ćemo regulisati situaciju”, istakla je Bajramović.