Almin Koristović/ U Želji grijao klupu, sada izabran za najboljeg odbrambenog igrača polusezone

Almin Koristović je od strane Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine proglašen kao najbolji odbrambeni igrač jesenjeg dijela Omladinske lige Bosne i Hercegovine.

Svoju fudbalsku karijeru je počeo sa šest godina u FK Željezničaru, gdje je trenirao deset godina. Nakon toga, prešao je u Slaviju, gdje je odigrao jednu polusezonu. Međutim njegov uspjeh se veže za FK Olimp, na Palama.

Kako je mladi fudbaler spomenuo u razgovoru za Sarajevsku Seharu, njegov početak je bio težak. Računao je samo na podršku majke i nane. Međutim ono što ga je najviše iznenadilo jeste da je tokom boravka u Željezničaru više vremena proveo na klupi nego na terenu tokom utakmica, ali to se sve promijenilo kada je zaigrao za Slaviju.

Foto: Dž. Mr./ Sarajevska sehara (Arhiv)
Foto: Dž. Mr./ Sarajevska sehara (Arhiv)

“Nisam mogao da igram u Želji kada sam bio u top formi, oni sa više novca bili su prioritet. Kada sam prešao na jednu polusezonu u Slaviju dosta toga se promijenilo, tu sam odigrao dvije utakmice. Međutim nakon toga sam prestao da treniram u periodu od sedam mjeseci. Jedan dan me pozvao menadžer i predložio mi je da idemo na razgovor ako sam i dalje zainteresovan za igru, naravno da sam pristao. Tada mi je ponudio da igram u Olimpu“, kazao je Koristović za naš medij.

Tvrdi da je bilo teško navići se na treniranje nakon sedam mjeseci.

“Bilo je teško da se vratim na teren, kako fizički tako i psihički. Teško je bilo da se vratim u formu u kojoj sam bio, ipak nisam dugo trenirao. Najteže mi je palo to što sam morao da napustim, da prestanem trenirati, a poslije se vratiti sa idejom da možda forma neće tu ostati. Međutim trud se uvijek isplati. Ekipa je jako dobra, nema zavidnosti, nema ljubomore, a tu me cijene kao igrača i od kolega dobijam samo borbenost i iskrenost”, dodaje.

Foto: Dž. Mr./ Sarajevska sehara (Arhiv)
Foto: Dž. Mr./ Sarajevska sehara (Arhiv)

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je ipak vidio potencijal i trud njemu, pa su ga proglasili najboljim odbrambenim igračem Omladinske lige Bosne i Hercegovine.

Nisam očekivao da će mene proglasiti za najboljeg odbrambenog igrača, samo sam se jedno jutro probudio i dočekala me je divna vijest. Ipak moraš sakupiti dosta bodova za to i imati 50 posto odigranih utakmica rekao je fudbaler Olimpa.

Koristović je objasnio kako mu je najviše, pored trenutnog kluba, pomogao Omer Joldić.

“Nagrada je i njegova koliko i moja, on me izgradio kao igrača, naučio me kako da budem fudbaler i da život gradim sportskim putem. I njemu je naravno bilo drago to što sam proglašen, drago mu je što nije uložio trud uzalud”, dodao je.

Foto: Dž. Mr./ Sarajevska sehara (Arhiv)
Foto: Dž. Mr./ Sarajevska sehara (Arhiv)

U razgovoru Almin je izrazio želju da ostane i izgradi karijeru u Bosni i Hercegovi, a pored toga izjavio je kako bi volio i da dobije poziv od reprezentacije, te da bi im tražio šansu da se dokaže, ako ništa na prijateljskim utakmicama.

“Volio bih ostati tu gdje jesam, u Bosni i Hercegovini, da dokažem da vrijedim i da imam potencijal, da nisam fudbaler za odbaciti”, rekao je Koristović, te je dodao “da bi u budućnosti nekada volio zaigrati za Englesku Ligu, kao i za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.”

Za kraj je uputio poruku da daju više šanse mladim igračima, te da ne gledaju samo prvih 11 igrača. Također je dodao da može biti uzor samo onima koji vide nešto u njemu i mladim ljudima.