Bidenov press odjel vodit će žene

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden izabrao je žene za članove tima koji će voditi komunikacije, na čelu sa direktoricom Kate Bedingfield i dugogodišnjom glasnogovornicom Demokratske stranke Jen Psaki kao sekretarom za medije.

Iz Bidenovog ureda za tranziciju tvrde da će u ponedjeljak primiti prvi predsjednički obavještajni brifing. Timu će se pridružiti i Neera Tanden, predsjednica Centra za američki progres, koja će vršiti nadzor nad sprovedbom Bidenove politike.

Ove tri članice novog predsjedničkog tima Biden poznaje iz mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame gdje je Bedingfield obavljala funkciju direktora komunikacija potpredsjednika (tada Bidena), dok je Psaki bila direktor komunikacija Bijele kuće i glasnogovornica Državnog odjela. Tanden je u to vrijeme obavljala funkciju višeg savjetnika tadašnjeg sekretara zdravstva Kathleen Sebelious.

“Komunicirati neposredno i iskreno s američkim narodom je jedna od najznačajnijih dužnosti predsjednika, a ovaj tim će preuzeti ogromnu odgovornost povezivanja američkog naroda sa Bijelom kućom”, izjavio je Biden.

Karine Jean Pierre, dosadašnja šefica osoblja novoizabrane potpredsjednice Kamale Harris, vršit će funkciju glavnog zamjenika sekretara za medije predsjednika. Ona je također poznata iz Obamine administracije gdje je vršila funkciju regionalnog političkog direktora za ured Bijele kuće za politička pitanja.

U novom timu će se naći i Pili Tobar, dosadašnja direktorica komunikacija za koalicije u Bidenovoj kampanji. Ona će se naći na visokoj poziciji zamjenice direktora komunikacija Bijele kuće.

Pored tima za komunikacije, žene će se naći i na drugim visokim pozicijama u Bidenovoj administraciji; očekuju se nova imenovanja poput Cecilie Rouse na poziciju čelnice Vijeća ekonomskih savjetnika, te iskusne Janet Yellen koja će doći na čelo američkog Trezora.