Sarajevski studenti: Mi smo taoci sistema pokvarenih vrijednosti

Borba za studentska prava u Sarajevu još uvijek traje,  studenti tvrde kako rješenja njihovog problema nakon više od mjesec dana još nema.

Riječ je o studentima medicinske grupacije: Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Povodom ovog pitanja, na svojoj Facebook grupi Borba za studentska prava 2020, istakli su šta je do sada urađeno, a šta ne.

Od Univerziteta su dobili informaciju da su poduzeti određeni koraci kako bi nastava mogla započeti odmah nakon što Federalni ministar zdravstva potpiše odobrenje da kliničku nastavu mogu slušati u oviru Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Studenti navode kako im optimizam polako iz dana u dan jenjava.

“Predviđeno je bilo da pomenuto odobrenje bude na snazi od 23. 11. 2020. godine. Tada smo bili prilično optimistični, međutim devet dana nakon tog sastanka, a sedam dana od očekivanog početka nastave, taj nam optimizam jenjava”, napisali su na Facebook grupi.

Još uvijek im nije objašnjen razlog zbog čega se nastava na KCUS-u obavlja samo za studente medicinskog fakulteta.

“Od ministra za obrazovanje, nauku i mlade i ministra za finansije smo na sastanku održanom 21.10.2020. dobili riječ da će ova dva ministarstva utvrditi tokove plaćanja koji čine bitan aspekt za rješavanje problema neodržavanja nastave, da će uraditi procjene na osnovu kojih će dati pozitivno ili negativno mišljenje o pitanju smanjenja školarina, da će omogućiti uvid u dokumentaciju koja pokazuje negativno mišljenje vezano za pitanje podrške najboljim studentima, te da će napraviti ponovni proračun za isto”, navode u tekstu.

Krajnji rok za dostavljanje navedenih zaključaka trebao je da bude 31.10.2020. godine. Više od mjesec dana nisu dobili nikakve informacije od pomenutih ministara.

“Za slučaj da iz prethodno navedenog nije dovoljno jasno, do danas ni jedan naš problem nije riješen!! Mi smo taoci sistema pokvarenih vrijednosti i nema načina da se to prividno uljepša”, kazali su studenti.

Na kraju su naveli da im nije potrebna moralna podrška nadležnih institucija, niti potrebni populizmi, u medijima hrabre riječi bez pokrića, a naročito, nisu potrebni oni čija se hrabrost samo obećanjima mjeri.

U nastavku slijedi obrazloženje za drugi set navoda koje često imamo priliku čuti u medijima a za koje smatramo da…

Posted by Borba za studentska prava 2020 on Sunday, 29 November 2020