Blagi simptomi koji bi mogli značiti da ste zaraženi koronavirusom

Iako se ekstremno lahko može proširiti ili zaraziti koronavirusom, teško je reći da li ste zaraženi na osnovu simptoma.

Štaviše, osjećaji su toliko slični kao kod sezonskih gripa ili alergija da su gotovo uobičajeni. Međutim, prema istraživanju, postoje neki vrlo jednostavni simptomi koji bi vam mogli reći da ste vrlo rano oboljeli od koronavirusa.

“Moguće je da ne zabilježavamo značajan broj bolesnih pacijenata s koronavirusom, budući da se fokusiramo primarno na respiratorne simptome”, kazao je Alexander Padboy, koautor studije.

Od ranih simptoma koji bi mogli ukazati da je osoba zaražena koronavirusom, izdvajaju se:

Bol u stomaku

Ovisno o tome koliko je osjetiljiv probavni trakt kod osobe, bolovi u stomaku su relativno normalna pojava. Međutim, zaraženi koronavirusom mogu pokazivati i značajnije smetnje, poput povraćanja ili proljeva. Prema studiji objavljenoj u časopisu ”Gastroenterology” u aprilu, 32 posto pacijenata sa koronavirusom imalo je želučane probleme, a većina ih je opisala kao blage.

Infekcije oka

Ukoliko primijetite da vam je oko nadraženo, to bi mogao biti još jedan znak da je koronavirus već u vašem tijelu. Studija objavljena u JAMA Ophthalmology otkrila je da su stanja kao što su hemoza (oticanje bistre opne oka) i epifora (prekomjerno suzenje) zabilježena kod više od 30 posto pacijenata u kineskoj bolnici.

Zbunjenost

Zbunjenost i nedostatak mentalne jasnoće može značiti enorman broj faktora koji utječu na to. Međutim, sve veća istraživanja pokazala su da COVID-19 može imati neurološke efekte na veliku većinu onih koje zarazi u obliku zbunjenosti, privremenog gubitka memorije i nemogućnosti fokusiranja. Zapravo, oktobarska studija koju je proveo Northwestern Medicine pokazala je da 82 posto pacijenata hospitaliziranih s koronavirusom ima neurološke simptome.

Umor

Osjećaj umora izražen je naročito u vremenima globalne pandemije, usljed svakodnevnog pritiska. Međutim, umor predstavlja i jedan od simptoma samog virusa. Prema istraživačkom pismu objavljenom u aprilu u JAMA-i, 68,3 posto pacijenata s COVID-19 prijavilo je umor kao “glavni” simptom bolesti.

Shodno tome, od velikog značaja je da pratite promjene na vašem tijelu i da se redovno informišete o potencijalnim simptomima, prenosi Best Life.