Maradona nakon meča za djecu BiH: To je sramota za nogometnu porodicu

Jedan od najboljih nogometaša u historiji, Diego Armando Maradona, je jučer preminuo u 60. godini života, što je potreslo cijeli svijet.

Međutim ono što i nije toliko poznato jeste da je Maradona 1995. učestvovao u humanitarnom meču za djecu Bosne i Hercegovine.

Fondacija novinara i pisaca, zajedno sa Maradonom, organizovala je 19. septembra 1995. godine utakmicu na stadionu Ali Sami Yen u Istanbulu, gdje su nogometaši turske reprezentacije i drugih međunarodnih timova igrali za podršku bosanskoj djeci. Desetine hiljada ljudi prisustvovalo je utakmici, a prenos na svojim TV ekranima milioni su pratili meč.

Od prihoda sa meč “opremljena su dva fakulteta u Sarajevu”.

Nakon završetka, Maradona je bio ogorčen zato što mnogobrojne zvijezde se nisu odazvale na humanitarni meč iako su bili pozvani.

“Neću im oprostiti što se nisu pojavili na tako korisnom događaju kad su rekli da hoće”, izjavio je Argentinac te dodao:

“To je sramota za nogometnu porodicu, sram me je”, rekao je Maradona, koji nije učestvovao u meču, nego je samo posmatrao, zbog suspenzije nakon što je pao na doping testu na Svjetskom prvenstvu 1994. godine.

Inače, turska selekcija je pobijedila sa 4:1, a jedini pogodak za svijet postigao je Elvir Baljić, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine.