Bogić Bogićević: U vanrednom stanju nema hoćeš-nećeš, moje Sarajevo meni ništa nije dužno

Bogić Bogićević bosanskohercegovački političar, član Predsjedništva SFRJ od 16. maja 1989. do septembra 1991. godine i budući gradonačelnik Sarajeva gostujući na Face TV kazao je da je ovu poziciju prihvatio kao radnu obavezu, a da ga je predložio SDP.

“U moru argumenata ja sam to ovako rekao. U vanrednom stanju nema hoćeš nećeš. Zato sam to prihvatio kao radnu obavezu. Poslušao sama sebe, što mi je je najbitnije. Saslušao sam sve argumente i na kraju je to bila moja odluka. Šta će dalje biti vidjet ćemo“, kazao je Bogićević.

Govoreći o svojim kolegama koji će mu biti dogradonačelnici kazao je da se nada da će funkcionirati kao tim u skladu sa ovlaštenjima Grada Sarajevo.

“Ovaj grad meni nije ništa dužan, ovdje živim 50 godina, završio sam školu, stekao porodicu i proveo sam najteže dane od ’92 do ’95. Iz ovog grada sam dva puta predstavljao Jugoslaviju. Prvo kao predsjednik omladine, a kasnije kao član Predsjedništva SFRJ“, kazao je Bogićević..

Kada je riječ o opaskama “zaslužio je” Bogićević kaže:

Nema zasluga, ja nisam zaslužan. Ni mnogi drugi nisu zaslužni koji se biraju na izvršne dužnosti. Čovjek može biti samo zaslužan da poslije rada ode na godišnji odor. A kada je riječ o izboru za načelnika, gradonačelnika itd. to moramo presjeći. Nema zaslužio, znaš ili ne znaš raditi. Ili si sposoban ili podoban“, kazao je Bogićević.

On je odgovarajući na pitanje da zašto i kako to da je od osam članova Predsjedništva Jugoslavije njegov glas bio presudan kada se trebalo proglasiti ratno stanje kazao:

Mogao sam biti suzdržan, ali nisam. Nije mi palo na pamet. Zašto ratno stanje u državi koju niko nije napao“, kazao je Bogićević dodajući da Narodna armija nije trebala ubijati svoj narod.

“Sve to pripada prošlosti. Svi drugi su imali odluke svojih parlamenata. Moj nije imao. Drugo nisam ja čovjek koji misli da treba samo pamtiti tu prošlost. Više bih volio da nudimo rješenja za sadašnjost. Mi živimo danas i ovdje i kada bismo se posvetili rješavanju problema i da učinimo državu funkcionalnom, a da manje pamtimo prošlost. To nikako ne znači da trebamo zaboraviti, niti se može zaboraviti“, dodao je Bogićević.

On je kazao da ljudi dolaze sebi i da uviđaju da svađanje nema nikakvog efekta.

Niko nam sa strane neće napraviti državu, mi moramo sjesti“, dodao je Bogićević.