Čelnici Skupštine i Vlade KS oprostili se od prof. dr. Hasana Muratovića

Čelnici Kantona Sarajevo su se posebnim riječima punim poštovanja danas oprostili od prof. dr. Hasana Muratovića.

Tim povodom, istakli su da je smrt prof. dr. Muratovića duboko potresla našu političku, akademsku i privrednu javnost, ali i sve Bosance i Hercegovce koji će pamtiti njegov poseban doprinos u političkoj borbi Bosne i Hercegovine, kako u ratnom periodu tako i u vremenu njenog poslijeratnog političkog i privrednog ustrojavanja.

„Napustio nas je čovjek koji će u istoriju Bosne i Hercegovine biti ubilježen kao veliki znalac, naučnik, vrsan poznavalac ekonomskih i privrednih tokova, vješt i cijenjen političar i čovjek koji je trasirao put akademske zajednice Univerziteta u Sarajevo, kao fakultetski profesor i njegov rektor.

Podsjetimo da je prof. Muratović bio u politici BiH još od 1992. godine, te je bio ministar u bh. vladama tokom rata. Bio je i prvi poslijeratni premijer Bosne i Hercegovine koji je predvodio izradu prvog poslijeratnog plana obnove naše razrušene zemlje. Imao je viziju, bio je čovjek jasnih poruka, poštovan i cijenjen. U svojoj bogatoj karijeri bio je na funkciji guvernera Republike BiH u Svjetskoj banci, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i Skupštini Vijeća Evrope u Strazburu.

Njegova akademska karijera kao profesora, autora naučnih knjiga i rektora Univerziteta u Sarajevo potvrđuje da se radi o intelektualcu na koje naš grad i država mogu biti ponosni. Svoje znanje, vještine i posvećenost nesebično je ugradio u mnoge segmente društvenog i političkog tkiva našeg grada i države.

Među svojim akademskim kolegama i studentima ostat će upamćen kao profesor posebnog znanja i integriteta koji je dao izuzetan i poseban doprinos u razvoju Univerziteta, a posebno u vođenju reformskih procesa u akademskoj integraciji, te uvođenju Bolonjskog modela nastave na ovom Univerziteta.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja i nagrade. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Povelje Univerziteta u Sarajevu, Ordena kneza Trpimira Republike Hrvatske, te brojnih priznanja i zahvalnica privrednih kolektiva, sportskih, kulturnih organizacija“, kaže se u ovom oproštajnom tekstu.

“Skupština i Vlada KS upućuje porodici i prijateljima rahmetli profesora Muratovića izraze svog dubokog saučešća, te još jednom izražavaju svoje duboku zahvalnost i poštovanje profesoru Muratoviću na znanju i posvećenosti koju Sarajevo i Bosna i Hercegovina ne smije nikada zaboraviti”. Poručilu su iz Vlade Kantona Sarajevo