Četvorka razgovara o sastavu nove Vlade KS

Nakon finaliziranja programskog djelovanja buduće Vlade KS stranke četvorke počinju razgovore i dogovore o imenima za mandatara i novih ministara.

Iako se proteklih dana govorilo o nekim starim imenima, ali i nekim novim koja nisu bila dio stare Vlade KS (Šestorka) jedina zvanična informacija je da još uvijek nema zvaničnog dogovora oko mandatara. Narod i pravda kao stranka koja ima sedam zastupnika u Skupštini KS najvjerovatnije će ponuditi jedno ime za mandatara ili mandatarku, a to bi trebala učiniti i Naša stranka.

Kada je riječ o resorima odnosno ministarstvima Četvorka bi trebala razgovarati i o reorganizaciji pojedinih ministarstava. Na taj način bi se Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih trebalo razdvojiti, te bi oblast viskog obrazovanja bila u zasebnom ministarstvu.

Četvorka koja uz samostalne zastupnike Damira Nikšića, Damira Marjanovića, Aljošu Čamparu i Admelu Hodžić ima devetnaest ruku, dogovor oko budućeg sastava Vlade KS trebala bi postići jednoglasno. Krajnji rok za dogovor je prva polovina decembra kada bi već mogla biti zakazana i sjednica Skupštine KS kako bi se imenovala nova Vlada.

Međutim, u ponedjeljak se očekuje sjednica Skupštine KS kako bi ostavke Marija Nenadića i predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika bile prihvaćene. Na pomenutoj sjednici bit će izabran i novi član skupštinskog rukovodstva iz reda Bošnjaka, kao i predsjedavajući.

Nije isključeno da se skupštinskoj većini pridruže još neki od zastupnika koji su već najavili podršku imenovanju nove Vlade KS.