Počinje prijenos vlasti u američkoj vladi, GSA potvrdila Bidena

Američka vlada je odobrila prijenos vlasti na Joea Bidena, potvrdivši ga kao izabranog predsjednika na izborima koji su se održali 3. novembra.

Čelnica američke Agencije za opće poslove (GSA) Emily Murphy naposlijetku je dala zeleno svjetlo Bidenu da sa saveznim agencijama koordinira pripreme za inauguraciju 20. januara, navodeći u pismu novom predsjedniku da je njena odluka uslijedila nakon ‘razvoja situacije koji se tiču pravnih izazova i certificiranja rezultata izbora’.

Američki predsjednik Donald Trump, koji od proglašenja Bidena pobjednikom osporava rezultate izbora nazivajući ih namještenim, poručio je putem Twittera da GSA treba sarađivati sa Bidenovim timom za tranziciju.

Na pomenutoj  objavi, preporučio je da Emily, u suradnji sa svojim timom urade sve što je potrebno kada su u pitanju pravni protokoli, te da je isto naredio i svom timu. Pored toga, dodao je da i dalje ne želi priznati poraz ali da njegov tim ide dalje punom brzinom, te da poraz neće prihvatiti.

Sve više republikanaca prihvata Bidenovu pobjedu nakon što se prvobitno, tokom Trumpove kampanje osporavanja izbora, nisu očitovali.

Emily Murphy se našla na meti kritika zato što je odgađala proces prijenosa vlasti, što je spriječilo pristup obavještajno-sigurnosnim brifinzima za Bidenov tim, kao i rad na pripremama nove administracije.

“Molim Vas da uzmete u obzir da je moja odluka neovisna i temelji se na zakonu i dostupnim činjenicama. Nikada nisam bila pod indirektnim ili direktnim pritiskom dužnosnika Izvršnog ureda, uključujući one iz Bijele kuće ili GSA u pogledu sadržaja ili vremena moje odluke,”  navodi se u pismu Emily Murphy Bidenu.

Foto: Twitter/ screenshot
Foto: Twitter/ screenshot

Njena odluka je uslijedila nakon što je država Michigan potvrdila Bidenovu pobjedu, dok je savezni sudija odbacio tužbu koja je spriječavala da se Biden potvrdi kao pobjednik i u Pennsylvaniji. U narednom periodu se očekuje da će Trump nastaviti osporavati rezultat izbora.