DJ Tasya o borbi sa koronavirusom: Posljedice su još tu, a virus me svezao za krevet 27 dana

Elma Mešić, poznatija kao DJ Tasya nova je zvijezda bh. DJ scene, ali nažalost još jedna osoba u nizu koja je opakost koronavirusa lično iskusila.

Za Sarajevsku seharu DJ Tasya kazala je više o svom iskustvu i borbi sa koronavirusom, koja je kako ističe bila dosta teška. Sve se odvilo veoma brzo, a na samom početku smatrala je da koronavirus nije ni blizu onoga što se predstavlja u medijima.

“Ne bih rekla da je moj oblik virusa bio najteži – barem nisam završila na respiratorima, ali ako to izuzmemo, onda je stvarno tako. Zaista je bio jedan od težih oblika. A sve se odvilo nekako jako brzo. Kada sam bila na godišnjem odmoru i s društvom sam krenula na more, i to jutro kada smo polazili, uradili smo serološke testove i naravno bila sam negativna. Oni su već odbolovali ranije koronu, ali je to bilo samo u obliku gubljenja čula mirisa i okusa. Čak štaviše, do tada svi prijatelji i poznanici koji su bili pozitivno, ili su bili asimptomatski ili su samo izgubili čula i to je to. Tako da sam i ja, iskreno, smatrala da korona nije ni blizu onoga što se predstavlja u medijima”, istakla je.

Prvi simptomi javili su se u vidu užasne glavobolje, a niti jedna tableta nije mogla smiriti takvu bol. Zatim je uslijedila visoka temperatura, te i bol u cijelom tijelu. Nakon toga i svi ostali simptomi, snažan kašalj, bol u plućima, otežano disanje, bol u mišićima. Kako je kazala nije mogla čak ni ustati iz kreveta niti progovoriti bilo šta.

“Taj dan kada smo krenuli na more, u putu do tamo počela sam da imam užasne glavobolje, a obzirom da sam vozila, mislila sam da je od pritiska sunca ili nešto slično tome. Niti jedna tableta nije pomogla da smiri bol. Istu tu noć dobijem jako visoku temperaturu i užasnu groznicu, toliku da me je doslovno cijelo tijelo boljelo. I to je trajalo cijelu noć. Ujutro se javi užasan kašalj, koji je popraćen i dalje tom užasnom glavoboljom koja doslovno tjera na povraćanje koliko je teška, bol u plućima, otežano disanje, bol u mišićima, kostima i cijelom tijelu. Doslovno nisam mogla ustati iz kreveta niti progovoriti bilo šta. Umarao me odlazak i do wc-a ili da progovorim neku malo složeniju rečenicu. I tako svaki dan”, kazala je DJ Tasya za Sarajevsku seharu.

Noću je bilo nemoguće zaspati od bolove, te i gušenja. Njena borba sa koronavirusom trajala je 27 dana, a posljedice su još uvijek tu. Kako je prethodno istakla na svojoj stranici, virus je 27 dana svezao za krevet.

Malo više od mjesec dana smo bez svirke, bez emocije, bez jedinstva, bez zajedničke energije. Nakon 27 dana izborila sam…

Posted by Tasya on Utorak, 20. Oktobar 2020.

“Noću nisam mogla spavati prvo od groznice, bolova u cijelom tijelu, a onda od gušenja, mislila sam ako zaspem da je to to. Nakon 6 dana izgubila sam i čula mirisa i okusa, a sve to vrijeme temperaturu nisam mogla skinuti. Naprotiv, od 27 dana koliko sam bolovala, 24 dana sam imala temperaturu, a sav taj period nisam nikako mogla da spavam noću, radi gušenja.

Već 7. dan trebamo nazad, i bila sam zabrinuta kako ćemo se vratiti obzirom da jedino ja vozim, ali eto, dobro je prošlo na kraju. Kada sam stigla nazad onda je uslijedila izolacija od 14 dana, pa produženje za još 7, jer inicijalno mi je bio začetak upale pluća, pa je nakon toga otišlo i na bronhije. Čula su mi se počela vraćati tek 17. dan od gubitka, temperatura prošla nakon 24, malaksalost me držala još jedan period, a otežano disanje se malo normalizovalo nakon možda 7 dana od izlaska iz izolacije. S tim da definitivno posljedice su tu”, istakla je.

Borba sa koronavirusom itekako se odrazila na Elmin organizam, a svakome ko ne vjeruje u koronavirus ona poručuje kako je itekako prisutan, a i jako opasan. Virus ne bira i nema pravila, a svima je preporučila da se paze koliko god je to moguće, kao i da jačaju svoj imunitet.

“Povremene užasne glavobolje, brz umor jer još uvijek imam kraći dah, i dalje suhi kašalj, naravno manjeg intenziteta, ali je prisutan. Tako da. Sve u svemu, jako duga i teška broba i s velikim posljedicama na organizam. Tako da ko god ne vjeruje u koronu, ja iz svog iskustva govorim da je tu, da je prisutna i da je stvarno opasna. Ja sam osoba koja ne pamtim kada sam otišla doktoru, uvijek energična, jaka, i svi se pitaju kako tebe onako nesalomivu.

Ali jednostavno, nema pravila. Nekoga uhvati i slomi, neko i ne osjeti, neko prođe s blažim simptomima, ali nikada ne znate kako može na Vas utjecati. Ja bih se kladila da će mene to zaobići ili ako me ne zaobiđe, da će to biti nešto s blažim simptomima ili bez njih uopšte, ali eto.. ipak nije bilo tako. Tako da zaista svima preporučujem da se čuvaju i da se paze koliko god mogu, piju što više vitamina i jačaju imunitet, jer zaista može biti opasno”, poručila je.