Dogradonačelnik uručio Zlatnik Grada Sarajeva mladom osvajaču bronzane medalje na Matematičkoj olimpijadi u Tajlandu

Dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić upriličio je danas prijem za Darisa Tarića, koji je na Matematičkoj olimpijadi u konkurenciji učenika šestih razreda iz cijeloga svijeta, osvojio bronzanu medalju.

Ovo najvažnije i najjače takmičenje matematičara ove godine održano je u oktobru u Tajlandu u online formatu zbog pandemije koronavirusa.

Čestitajući mladom Darisu na izuzetnom rezultatu, dogradonačelnik Šarić je kazao:

„Medalja koju si osvojio čini nas ponosnim i radosnim. Znanje je najveće bogatstvo svakog pojedinca. Vjerujem da će i u budućnosti još biti zavidnih uspjeha i medalja na međunarodnim takmičenjima“, istakao je dogradonačelnik Šarić i nadarenom matematičaru poklonio Zlatnik Grada Sarajeva.

„Presretan sam. Ovo mi je prva medalja na međunarodnom takmičenju“, kaže Daris Tarić, koji pohađa 6. razred Osnovne škole Richmond Park na Ilidži.

Njegov otac Mirza Tarić, koji je također prisusutvovao današnjem prijemu, tvrdi da Daris pored talenta, iskazuje i ogromnu ljubav prema matematici.

„Matematiku jednostavno volim, i kad god ne znam šta da radim, ja rješavam matematičke zadatke“, ističe Daris i dodaje da mu je druga ljubav karate.