OIK Stari Grad: Obavještenje za birače koji su pozitivni na COVID-19

Općinska izborna komisija Stari Grad obavještava birače koji ostvaruju pravo na glasanje, a pozitivni su na COVID-19 i/ili birače kojima je određena izolacija ili hospitalizacija da će im na njihov zahtjev biti omogućeno glasanje.

Svim birači čije se ime nalazi na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje na redovnim biračkim mjestima na području općine Stari Grad Sarajevo, a koji su pozitivni na COVID-19 i/ili koji posjeduju akt nadležnog organa o obaveznoj izolaciji ili se nalaze na bolničkom liječenju, zbog čega nisu u mogućnosti da dođu na biračko mjesto na kojem su upisani u izvod iz Centralnog biračkog spiska da glasaju lično, bit će omogućeno glasanje.

Birači će moći glasati putem mobilnog tima na kućnoj adresi, a glasačkim listićima koji će se izuzeti sa redovnog biračkog mjesta.

Dužnost svakog od ovih birača jeste da najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora (lično, putem mail-a oik@starigrad.ba, zvaničnim viber brojem 062/846-656, fotografijom dokumenta ili putem drugog lica) dostave zahtjev Općinskoj izbornoj komisiji Stari Grad Sarajevo da će glasati kovertiranim glasačkim listićem.

Birač kojem je dijagnosticiran COVID-19 nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje dužan je dostaviti najkasnije na dan izbora, na gore opisani način, a glasat će takođe kovertiranim glasačkim listićima u skladu sa prethodno utvrđenim rasporedom obilaska birača, posebnog mobilnog tima.