Dokazano da ženama treba više sna nego muškarcima

Svi parovi ponekad znaju raspravljati o tome kome treba više sna, a prema studiji koju su proveli istraživači sa Univerziteta Duke, u ovoj raspravi pobjeđuju žene.

Naime, istraživanje je provedeno na 210 muškaraca i žena srednjih godina, a rezultati su otkrili da žene trpe veće zdravstvene probleme zbog nedostatka sna od muškaraca.

“Otkrili smo da je za žene loš san snažno povezan s visokom razinom psihičkog stresa i puno izraženijim osjećajima depresije, agresivnosti i bijesa”, objasnio je u istraživanju Edward Suarez, jedan od autora.

“Jedna od glavnih funkcija sna je omogućiti mozgu da se samostalno oporavi i regenerira”, pojasnio je profesor Jim Horne, direktor istraživačkog centra za spavanje na Univerzitetu Loughborough i autor knjige ‘Sleepfaring: A Journey Through the Science of Sleep.’

Također je pojasnio da za vrijeme dubokog sna, korteks, dio mozga odgovoran za pamćenje, jezik i slično, odvaja se od osjetila i prelazi u režim oporavka. Što više naprežete mozak tokom dana, potrebniji je veći oporavak, odnosno treba vam više sna. Obzirom da žene imaju tendenciju da multitaskaju te obavljaju više zadataka od muškaraca, one više naprežu svoj mozak i zbog toga im treba i više sna.

Zašto je ženama potrebniji duži san? To je zbog toga što su ženski mozgovi složeniji od muških, pa im je i potreba za spavanjem veća.

U prosjeku se radi oko 20 minuta više po noći, ali i to može biti individualno pa će nekim ženama trebati i više od toga, a nekima manje, prenosi zena.hr.