U Kantonu Sarajevo 299 novozaraženih koronavirusom

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je registrovano 299 novih slučajeva koronavirusa od 977 testiranih, a preminulo je pet osoba, dok se oporavilo 521.

Poređenja radi, jučer je u Sarajevu bilo 309 zaraženih nakon testiranja 841 uzorka, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Od 299 novozaraženih njih 181 je od ranije u samozilaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti od ranije oboljelih. Broj hospitaliziranih jutros iznosi 378, a u protekla 24 sata iz bolnice je izašlo 28 pacijenata. Na KCUS-u je hospitalizirano 286 zaraženih, a u Općoj bolnici 92. Na respiratorima se nalazi sedam osoba.

U Kantonu Sarajevo je aktivno 5.515 slučajeva, a 6.598 osoba je u samoizolaciji.

Od 30. januara do 17. novembra ove godine ukupno je registrovano 16.369 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 10.660 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 4. do 18. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 6.598 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvu Kantona Sarajevo da izbjegavaju sva javna i privatna okupljanja, te ograniče svoje kretanje. Osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuju da izbjegavaju bespotrebno kretanje i korištenje javnog prijevoza, te uredno i po preporukama koriste neophodnu zaštitnu opremu.

Dr. Oglečevac je javnosti prenio i iskustva u liječenju pacijenata u bolnici u kojoj on radi.

“Opća bolnica je, u skladu sa naredbom Kriznog štaba, stavila na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta za liječenje covid pacijenata. Naša popunjenost je 90 i više posto ili oko 90 pacijenata na hospitalizaciji”, istakao je.

Naglasio je i kako imaju izuzetno veliku fruktuaciju pacijenata, a to znači stalno nove pacijente primaju, te pacijente koji su u fazi oporavka otpuštaju na kućno liječenje, tako da uspijevaju održati pomenutu brojku za sada konstantom.

“Upravo to podrazumijeva da se od nas svaki dan očekuje veliki napor, jer smo na granici svojih kapaciteta – ljudskih, ali i materijalno-tehničkih. Ipak, zasada sve funkcioniše, uz maksimalne napore ustanove, kantonalne Vlade, Kriznog štaba i svih ostalih institucija koje su za sve ovo zadužene. Način funkcionisanja je bolji i bolji, svakim danom, stičemo veća iskustva”, rekao je dr. Oglečevac.