Dr. Ednan Drljević: Brojka nabavljenih vakcina protiv koronavirusa nije dovoljna ni za trećinu stanovnika BiH

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH danas je saopšteno da je naručeno 1.232.000 doza potencijalnih vakcina protiv koronavirusa za 20 odsto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara.

 

Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici “Abulah Nakaš” u Sarajevu, kazao je za Nezavisne da je to nedovoljno vakcina protiv koronavirusa za BiH.

“Nabavka vakcine je sigurno dobra stvara, ali te količine nisu dovoljene za sve građane BiH, jer ta brojka nije ni za trećinu stanovnika”, kazao je Drljević.

 

 

U saopštenju se navodi da će Bosna i Hercegovina imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, GAVI-ja i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantuju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

 

 

Dr. Drljević je dodao da BiH generalno ima problem s manjom nabavkom vakcina i za sezonski grip, jer se uvijek nabavljaju nedovoljene količine.

“Pametne zemlje naruče veće količine i kasnije nemaju problema s nestašicom”, ističe Drljević.

 

 

U protekla 24 sata u BiH je registrovano 1.728 osoba pozitivnih na virus korona, od čega u FBiH 1.120, u RS 516 i u Brčkom 92, a prijavljeno je 49 smrtnih slučajeva, od čega je 26 u RS, u FBiH 21 i u Brčkom dva.