Film “Quo Vadis, Aida” od 3. decembra dostupan u online formatu na stranici kina Meeting Point

Film bosanskohercegovačke redateljice, Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida”,  od 3. decembra možete pogledati online formi, na stranici sarajevskog kina Meeting Point.

Važno je napomenuti, da je film ovogodišnji bh. kandidat za nagradu Oscar.

Bosna i Hercegovina, juli 1995. Aida radi za UN kao prevoditeljica u Srebrenici. Kada srpska vojska zaposjedne grad, njena porodica se nađe među hiljadama koji traže sklonište u bazi UN-a. Zahvaljujući svojoj poziciji, Aida ima pristup ključnim informacijama koje treba prevesti. Kakva sudbina čeka njenu porodicu i ostale, spasenje ili smrt? Koji potez da povuče?

Jasmila Žbanić je poznata bosanskohercegovačka filmska redateljica i scenaristica.

Njezini najznačajniji igrani filmovi su Grbavica, Na putu i Otok ljubavi, a neki od zamjećenijih dokumentarca Made in Sarajevo, Crvene gumene čizme i Slike s ugla.

Udata je za bosanskohercegovačkog filmskog producenta Damira Ibrahimovića s kojim ima jednu kćer po imenu Zoe. Bračni par također često sarađuje i poslovno pri radu na novim filmskim naslovima.

Jasmila Žbanić je tokom svoje karijere osvajala domaća i regionalna filmska priznanja, kao i ona međunarodnog karaktera.

Njezin film Grbavica osvojio je nagrade “Zlatni medvjed”, “Nagradu ekumenskog žirija“ i “Nagradu za mir“ filmskog festivala u Berlinu.

Tokom preuzimanja nagrade u Berlinu skrenula je pažnju javnosti na mnoge nesankcionirane ratne zločince iz rata u BiH.

Osvojila je i nagradu za ljudska prava Sarajevo Film Festivala za dokumentarni film Jedan dan u Sarajevu, dodijeljena joj je i Plaketa Kantona Sarajevo.

Svoju akademsku titulu stekla je diplomirajući na odsjeku za filmsku i kazališnu režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Od 3. decembra film Quo Vadis možete pogledati na sljedećem linku.