Joe Biden: SAD će na zapadnom Balkanu djelovati zajedno sa EU

Novoizabrani američki predsjednik, Joe Biden, potvrdio je da će Zapadni Balkan biti među njegovim prioritetima u vanjskoj politici.

Ured novoizabranog predsjednika SAD-a, objavio je o čemu je Biden razgovarao sa liderima Evropske komisije, Vijeća Evropske unije i Sjevernoatlanskog saveza.

“Biden je naglasio važnost saradnje SAD-a i Evropske unije u pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući Iran, Bjelorusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan”, navodi se u službenom saopćenju Bajdenovog tranzicionog tima.

Sa ovim izjavama, potvrđene su ranije prognoze kako bi Biden mogao osnažiti ulogu SAD-a u našoj regiji, a posebno u Bosni i Hercegovini. Također, još konkretnije Biden je o Balkanu razgovarao sa predsjednikom Evropskog vijeća, Charles Michelom.

“Novoizabrani predsjedik je podvukao svoju predanost jačanju demokratije, zajedničkim djelovanjem, i saradnjom na zajedničkim izazovima kakvi su Iran, Bjelorusija, Ukrajina i Zapadni Balkan”, navedeno je.

Zapadni Balkan se, dakle pominje u pogledu saradnje Evropske Unije i SAD-a, koja će biti osnažena u narednom periodu, što ukazuje da će Biden djelovati zajednički sa čelnicima iz Brisela, što također, može biti presudno u napretku naše države ka članstvu u EU i NATO.