Foto/ U Kantonu Sarajevo uspostavljena nova povoljna finansijska linija za privrednike

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić potpisao je danas ugovor o poslovnoj saradnji sa predsjednikom Uprave BBI banke (Bosna Bank International) Amerom Bukvićem, ovim ugovorom uspostavljena je nova povoljna finansijska linija za privrednike s područja Kantona Sarajevo.

Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Kantona, dobiju finansijska sredstva po stopi od nula posto.

Za realizaciju Ugovora BBI banka je osigurala sredstva u iznosu 42,5 miliona, dok je za subvenciju profitne marže Ministarstvo privrede KS obezbijedilo iznos od milion i 640 hiljada KM. Ovom prilikom, ministar Halebić je istakao kako se Vlada Kantona Sarajevo opredijelila za dvije vrste mjera s ciljem ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

„Jednim dijelom implementirana su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Nastavak realizacije tih sredstava očekujemo naredne sedmice, jer je na dnevnom redu sjednice Skupštine tačka o izmjenama i dopune zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. To će omogućiti u potpunosti implementaciju preostalih sredstava MMF“, obrazložio je ministar Halebić.

Prema izjavi Ministra, u dosadašnjem periodu osiguran su sredstva za sufinansiranje 46 hiljada plata iz 11.300 malih i srednjih preduzeća koji su zasigurno osjetili podršku, zbog činjenice da su im zbog pandemije umanjeni prihodi.

„Druga mjera se odnosi na razvoj privrede, odnosno omogućavanje sufinansiranja troškova poslovanja preduzećima koja se javljaju u oblasti obezbjeđivanja finansijskog kapitala koji je neophodan za njihovo poslovanje“, objasnio je ministar Halebić.

Dodao je kako se na ovaj način u saradnji sa BBI bankom dopunjava podrška privrednim subjektima, jer se radi o potencijalno značajnom iznosu kreditnih sredstava, dok će sufinansiranje kamatnih stopa ići iz budžetskih sredstava. BBI banka je pobijedila na tenderu koji je raspisala Vlada KS.

„Ukupna vrijednost kreditne linije iznosi 42,5 KM, visina subvencionirane kamatne stope na kreditna sredstva iznosi 2,64 posto, grace period je osam mjeseci, rok za otplatu je 84 mjeseca, odnosno osam godina, dok je obrada kredita besplatna. Maksimalan iznos za finansiranje je jedan milion KM“, pojasnio je Bukvić, te dodao da smatra da je ovo značajna podrška koja će ohrabriti mala i srednja preduzeća da nastave raditi i upošljavati mlade ljude i dalje, a oni su stub ekonomije svakog društva.