Općina Centar lider u oblasti zapošljavanja mladih

Predstavnici Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine uručili su danas Općini Centar priznanje za Lidera oblasti zapošljavanja mladih.

Krovne organizacije mladih u BiH – Vijeće mladih FBiH, Omladinski savjet RS-a, i Vijeće/Savjet mladih Brčko Distrikta – za dodjelu priznanja lokalnim zajednicama raspisale su javni poziv za sve lokalne zajednice u BiH koje su u proteklom periodu realizovale aktivnosti i programe podrške za mlade. Priznanja su dodijeljena u okviru inicijative za poboljšanje položaja mladih “Fakat je vakat za mlade”, koju zajednički realizuju sva tri pomenuta krovna tijela mladih u BiH.

Na uručenom priznanju, u ime načelnika Općine dr. Nedžada Ajnadžića, predstavnicima Vijeća mladih FBiH, Nedimu Alibegoviću, Nikoli Kandiću i Mirzi Krajini, zahvalila je Mirsada Lingo, sekretar Općine Centar, kazavši kako se Općina sistemski bavi pitanjima mladih, koji su u fokusu interesovanja ove lokalne zajednice.

Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, naglasila je kako Općina Centar, ukoliko posmatramo evropske standarde politika prema mladima, zadovoljava sve kriterije koje jedna lokalna zajednica treba ispuniti prema ovoj populaciji.

“Zaposlenje mladih je jedan od gorućih problema i izuzetno nam je zadovoljstvo i čast što smo baš u kategoriji samozapošljavanja osvojili nagradu. Nadam se da ćete i ubuduće dati mogućnost lokalnim zajednicama da se takmiče u ovoj oblasti,” izjavila je Fazlić.

Haris Sijarić, šef Odsjeka za lokalno-ekonomski razvoj, podsjetio je kako Općina Centar, ugledajući se na evropske prakse, kontinuirano podržava mlade na putu samozapošljavanja i širenja poduzetničkog duha kroz finansijske grantove za najbolje poduzetničke ideje, ali i nefinansijsku podršku u vidu edukacija.

“Poduzetništvo je nešto što je vrlo prirodno i mlade ljude je važno podržati na tom putu, jer je to uslov za ekonomski razvoj. Imali smo finansijsku podršku i počeli smo primjenjivati evropsku praksu u smislu kako da iskoristimo partnere iz realnog sektora i drugih institucija kako bi se mladi pokrenuli i aktivirali u tom smjeru. Riječ je o vrlo izazovnoj kategoriji, ali tu smo da podržimo mlade kreativne ljude i da ih dovedemo u stanje konkurentnosti na tržištu radu,” naglasio je Sijarić.

Nedim Alibegović, projektni koordinator Vijeća mladih FBiH, iskazao je nadu da će nagrađivanja lokalnih zajednica, koje su prepoznale pozitivne prakse i koje su putem javnog poziva istakli najbolje modele poboljšanja položaja mladih, biti nastavljena i dalje.