Identifikovano žarište: Osim s pandemijom koronavirusa Belgija se suočava i s ptičijom gripom

Žarište ptičije gripe identifikovano je u Belgiji zbog čega su vlasti uvele izolaciju ptica svima koji drže živinu, uključujući i domaćinstvima, saopštila je Savezna agencija za prehrambenu bezbednost (Afsca).

Poslije pojave žarišta ptičije gripe ljetos u Rusiji i u Kazahstanu, zaraza se nedavno proširila na Zapadnu Evropu. Preventivne mjere izolacije ili zaštite uvedene su ovog mjeseca u Francuskoj zbog procjene visokog rizika pojave te bolesti.

U Belgiji su tri divlje ptice u rezervatu u Ostendeu testirane pozitivno na virus H5N8, saopštila je Afska, navodeći da je tu zarazu juče potvrdio institut za javno zdravlje Sciensano, javljaju agencije.

Preventivne mjere su komercijalnim farmama živine uvedene 1. novembra, a od nedelje, 15. novembra, živinu treba da izoluju ili zaštite i i pojedinci koji je gaje u domaćinstvu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede je 5. novembra upozorilo da je dinamika infekcije u punom zaletu u Zapadnoj Evropi.

Pored slučajeva prijavljenih u Holandiji, 13 slučajeva zaraze je među divljim pticama u Nemačkoj, a od 3. novembra jedno je na sjeveroistoku Engleske.

Aktuelni tip ptičije gripe, H5N1, pojavio se 2003. godine. Bilo je pojedinačnih slučajeva zaražavanja ljudi njime – 120 u zemljama Jugoistočne Azije, od kojih je polovina umrla.

Smatra se da u svom sadašnjem obliku taj virus nije posebno opasan za stanovništvo jer nema prenosa sa čovjeka na čovjeka, tako da su infekciji izložene samo osobe u intenzivnom kontaktu sa oboljelim pticama, prenosi N1.