Pred nama je mnogo novih saznanja o evoluciji: Otkrivena lobanja stara čak dva miliona godina

Australski istraživači otkrili su u Južnoj Africi lobanju staru dva miliona godina koja pruža nove detalje o evoluciji čovjeka.

Fosilni ostaci pripadaju muškom Paranthropus robustusu, vrsti Australopitecina koja je kao “vrsta rođaka” postojala istovremeno s čovjekovim drevnim precima.

Stručnjaci s katedre za arheologiju na Sveučilištu La Trobe u Melbourneu, predvodili su iskopavanja sjeverno od Johannesburga u Južnoj Africi, kao i rekonstrukciju rijetke lubanje s velikim zubima.

Fosil je pronađen 20. juna 2018. godina, a istraživači ga opisuju kao vrlo uzbudljivog, piše Independent.

Najveći broj fosilnih ostataka podrazumijeva jedan zub, a pronalazak čeljusti s ovoliko zubi je zaista nevjerojatna sreća”, izjavila je doktorica Angeline Leece za BBC.

Prema njezinim navodima, Paranthropus robustus pojavio se, grubo rečeno, istovremeno s našim dalekim pretkom homo erectusom, a lobanja je pronađena u blizini skeleta djeteta otkrivenog na istom području 2015. godine.

Ove dvije dosta različite vrste – Homo erectus s relativno velikim mozgom i malim zubima i Paranthropus robustus s malim mozgom i velikim zubima – predstavljaju dijametralno suprotne eksperimentne evolucije”, objasnila je dr. Leece.

Paranthropus robustus je s vremenom, najvjerojatnije, evoluirao kako bi mogao izdržati jače sile prilikom zagriza i žvakanja, što je s njegovim zubima i vilicom bilo teško. Ispitivanja u budućnosti razjasnit će jesu li promjene u njegovoj prirodnoj okolini utjecale na promjenu ishrane i na koji je način to utjecalo na evoluciju čovjeka”, nadodala je Leece.

Doktorand Sveučilišta La Trobe, Jesse Martin, istakao je da je otkriće objavljeno u akademskom časopisu Nature Ecology and Evolution i da bi moglo dovesti do jasnije slike kakvi su bili naši preci i boljeg razumijevanja prilika u kojima su tad živjeli, prenosi Geek.hr.

Također, Martin je naglasio da ovakvi fosilni ostaci predstavljaju rijetke primjere mikroevolucije unutar ljudskog roda i pokazuju da je Paranthropus robustus imao postepen razvoj aparata za žvakanje, najvjerojatnije tijekom stotina hiljada godina.

Pretpostavlja se da su u to vrijeme u Africi postojale još dvije homini vrste uz vrste vrste Paranthropus robustus – Homo erectus i Homo heidelbergensis.