Izvjesno je da će Joe Biden biti 46. američki predsjednik

Tajna služba šalje pojačanje u Wilmington, kako bi pomogla zaštiti bivšeg potpredsjednika Joea Bidena dok se kandidat Demokrata priprema na mogućnost da uskoro odnese pobjedu u borbi za ulazak u Bijelu kuću.

Tajna služba pozvala je ekipu agenata kako bi dodali zaštitni Bidena nakon što je njegova kampanja agenciji rekla da će kandidat Demokrata nastaviti koristiti kongresni centar Wilmington barem još jedan dan i da bi mogao održati važan govor već u petak, kažu izvori Washington Posta iz Tajne službe.

Sve se dakle sprema za trenutak koji je već satima očigledan, Joe Biden uskoro će biti novi predsjenik SAD-a.

Biden trenutno vodi u četiri od četiri ključne države, ima daleko više scenarija za pobjedu. S druge strane, kandidat Republikanaca i aktuelni predsjednik Donald Trump morao bi napraviti čudo; vratiti Pennsylvaniju i Georgiju, te osvojiti Nevadu ili Arizonu.

Međutim, trenutni razvoj situacije pokazuje da je to skoro nemoguće, zato što je tendencija posljednja 24 sata u korist Bidena, odnosno što se više glasova prebrojava, to više i Biden osvaja.

S druge strane, vidljiv je pesimizam i kod pojedinih Republikanaca, što dodatno govori u prilog činjenici da je bitka riješena. Upitano je hoće li biti problema u prijenosu vlasti, a jedan od savjetnika Donalda Trumpa rekao je da se to neće desiti.

Sudeći prema CNN-ovom komentatoru, samo jedan krug u Pennsylvaniji dovoljan je Bidenu da postane predsjednik. Radi se o okrugu Erie, u kojem Biden ima prednost i koji će, po svim prilikama, biti jedan od kotačića u pobjedničkom vozu Joea Bidena, prenosi Patria.