U općini Centar danas počela isplata jednokratne novčane pomoći za 37 porodilje

Nakon što je Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti okončala predviđene zakonske procedure prikupljanja i obrade pristiglih zahtjeva za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, Služba za finansije Općine Centar u toku današnjeg dana će izvršiti uplatu ovih pomoći na bankovne račune 37 porodilja iz Centra.

Ovom prilikom će 500 KM biti uplaćeno na račun jedne porodilje za rođenje blizanaca, dok će 15 porodilja dobiti po 300 KM za rođenje drugog djeteta, po 200 KM će biti uplaćeno na račune 14 porodilja za rođenje prvog djeteta, dok je sedam porodilja iz Centra dobilo treće dijete na osnovu čega će im biti uplaćeno po 400 KM.

Općina Centar je također za ove porodilje osim jednokratnih novčanih pomoći pripremila i higijenske pakete za bebe, koje će u skladu sa postojećom epidemiološkom situacijom biti podijeljeni porodiljama tokom narednog perioda.

Ovaj projekat Općina Centar realizuje od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 100.000 KM, te dodatnih 20.000 KM za nabavku higijenskih paketa za porodilje.