KCUS: Ako se bude povećavao broj pacijenata bit će problem sa kisikom

Svi pacijenti koji se nalaze u Klinici Podhrastovi snabdijeveni su dovoljnom količinom kiseonika iz centralnog izvora, saopćeno je danas iz KCUS-a.

Nakon što je portal Raport objavio dopis Tehničkog sektora KCUS-a u kojem se navodi da kisik može snabdjevati 17 respiratora te da zbog povećanja broja respiratora usljed čega dolazi do opterećenja.

“Ukoliko se bude povećavao pritisak prema Klinici Podhrastovi, u smislu povećanog broja pacijenata sa potrebom za kiseoničkom podrškom, problem sa snabdijevanjem kiseonika će morati biti rješavan ozbiljnim projektom koji će iziskivati puno vremena, nažalost. To bi podrazumijevalo ishođenje dozvola i lokacije za izgradnju dodatnog kiseoničkog silosa u Podhrastovima.

KCUS već dugo upozorava na potrebu dodatnih izolatorija jer je Izolatorij formiran na Građevinskom fakultetu za 250 – 260 bolesnika, naredbom premijera Vlade Kantona Sarajevo Marija Nenadića, zatvoren 18. maja ove godine, a nikakvo alternativno rješenje nije ponuđeno, te je teret zbrinjavanja svih Covid-19 bolesnika mjesecima samo na KCUS-u”, navodi se u saopćenju.

Na prošloj sjednici Skupštine KS koja je održana 3. novembra u okviru rasprave o epidemiološkoj situaciju nekoliko zastupnika upravo je problematiziralo kiseonički kapacitet Podhrastova i zatražen je odgovor direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.