Koji su najčešći uzroci napetosti u vratu?

Napetost mišića u vratu je uobičajena pojava kod mnogih.

Vrat se sastoji od fleksibilnih mišića koji podržavaju težinu glave. Ovi se mišići mogu povrijediti zbog prekomjernog rada i problema kod držanja tijela. Bol u vratu može biti povezana sa istrošenim zglobovima i nervima, ali se tenzija u vratu najčešće povezuje sa mišićnom spazmom ili povredama mekog tkiva.

Simptomi tenzija u vratu uključuju zategnutost mišića, mišićne spazme, krutost mišića, poteškoće sa okretanjem glave u određenom pravcu i bol koja se pogoršava u određenim pozicijama.

Uzroci su razni: od ponavljajućih pokreta do stresa.

Ponavljajući pokreti – Osobe čiji posao zahtjeva ponavljanje određenih pokreta obično češće istežu mišiće u vratu.

Slabo držanje tijela – Kada težina glave nije pravilno podržana dobrim stavom, mišići u vratu su prisiljeni da rade više nego inače, što uzrokuje istezanje.

Računar – Mnogi ljudi provode čitav dan za računarom. Cjelodnevno naginjanje nad računarom nije prirodna pozicija za tijelo. Ovaj oblik slabog držanja je najčešći uzrok istegnutog mišića vrata.

Telefon – Bilo da držite telefon između uha i ramena na poslu, ili ste nagnuti nad telefon dok igrate igrice, telefon je jedan od najčešćih uzroka za tenzije u vratu.

Stezanje zuba – Kada stežete zube, stavljate pritisak na vilicu i vrat. Ovaj pritisak može istegnuti mišiće u vratu, uzrokujući konstantnu bol.

Vježbanje i sportovi – Fizička aktivnost je jedan od najčešćih uzroka za blaže povrede vrata i istegnuća.

Slaba pozicija spavanja – Kada spavamo, vrat i glava bi trebali biti usklađeni sa ostatkom tijela. Spavanje sa većim jastucima koji podižu vrat previše može uzrokovati tenziju mišića vrata.

Stres – Psihološki stres ima moćan utjecaj na čitavo tijelo. Kada smo pod stresom, možete nesvjesno staviti pritisak na vrat i istegnuti mišiće.