Krivić: Naredne sedmice stiže novi kontingent zaštitne opreme, poručene dodatne količine PCR i AG testova

Na današnjoj press konferenciji vršilac funkcije premijera Kantona Sarajevo Anis Krivić, v.d. ministra zdravstva KS Jasna Agić i v.d. predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS dr. epidemiolog Anisa Bajramović saopštili su informacije sa održane zajedničke sjednice Vlade KS i pomenutog Kriznog štaba, kao i informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu.

Odgovarali su i na novinarske upite. Vršilac funkcije premijera Anis Krivić kazao je da je u skladu sa važećim Zakonom o vladi, ministrica u Vladi KS Jasna Agić imenovana za vršiteljicu dužnosti ministra zdravstva KS. Njeno imenovanje omogućilo je da se otkoče brojni procesi od značaja za zdravstvo koji su u međuvremenu stajali zbog nepostojanja ministra zdravstva. Imenovana je i vršiteljica dužnosti šefice Kriznog štaba. Na to mjesto je imenovana Anisa Bajramović, specijalista epidemiolog, dosadašnja članica Kriznog štaba.

“Od prošlog sastanka, nastavljene su aktivnosti na osposobljavanju i stavljanju u funkciju Izolatorija u bivšoj garnizonoj ambulanti Opće bolnice. Radovi idu u skladu sa planiranom dinamikom. Radi se paralelno na obnovi objekta i nabavci opreme i namještaja. Opća bolnica je stavila u funkciju još oko 30 kreveta i otvorila Infektivno odjeljenje.

Nakon donesenih odluka Vlade KS i Kriznog štaba, kao i Kriznog stožera FBiH, obavljeni su inspekcijski nadzori u smislu da li su realizirane naredbe federalnog ministra zdravstva, Vlade KS i kriznih štabova-stožera u FBiH i Kantonu Sarajevo o obavezi stavljanja u funkciju u roku 72 sata novih tj. dodatnih 30 posto kapaciteta za liječenje covid pacijenata. Dobili smo pismeni izvještaj iz Opće bolnice, a nakon jučer obavljenog nadzora u Kliničkom centru, očekujemo i nalaz Federalne inspekcije o zatečenom stanju. Ovim je mjerama znatno proširen bolnički smještajni kapacitet, a konačan izvještaj objavit ćemo nakon što dobijemo izvještaj iz UKC-a”, izvijestio je v.f. Krivić.

Kazao je i da su nastavljene aktivnosti nabavke zaštitne opreme i materijala, u saradnji sa UNDP-jem i preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

“Do kraja ove sedmice stiže i novi kontingent sa više od četiri miliona komada zaštitne opreme za potrebe zdravstvenih institucija u Kantonu Sarajevo. Na sjednici Vlade u četvrtak zatražit ćemo od Kriznog štaba da se dodatno sagledaju eventualne potrebe institucija s ciljem novih nabavki i dodatnih količina opreme, a s obzirom na usložnjavanje globalne epidemiološke slike, evidentan rast cijena na tržištu i duže rokove isporuke”, dodao je Krivić.

Naveo je i da je UNDP, na zahtjev Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, prošle sedmice pokrenuo interventnu nabavku dodatnih 59.000 PCR testova, kao i 59. 000 briseva, te 10. 000 brzih antigenskih testova. Do sada je isporučeno 2. 000 AG testova, dok je za danas planirana isporuka prvih 9.000 PCR testova. Ostatak testova očekuje se u naredne dvije sedmice. Na zahtjev ZZO KS, pristupilo se nabavci Favipiravir lijeka, informisao je Krivić.

“Dakle, provode se brojne aktivnosti u resoru zdravstva, radimo puno i posvećeno na ovim pitanjima. Uključeni su i inspekcija, MUP i dr. nadležni organi”, naglasio je.

Ovom prilikom, pozvao je na odgovornost i zamolio sve stanovnike Kantona Sarajevo da se pridržavaju mjera i preporuka zdravstvenih stručnjaka, kako bi se širenje virusa što prije zaustavilo i održalo pod kontrolom.

“Podsjećam, nisu te mjere jako zahtjevne, radi se o češćem pranju ruku, obavezi nošenja zaštitnih maski, držanju distance i izbjegavanju skupova”, poručio je Krivić.