Trodnevni protesti: Sarajevski studenti sutra izlaze na ulice

Studenti medicinske grupacije fakulteta Univerziteta u Sarajevu od sutra započinju trodnevne proteste zbog zahtjeva koje nadležni nisu ispunili.

Naime, sarajevski studenti prije nekoliko dana pokrenuli su javni protest zbog nezadovoljstva u obrazovanju, ali pošto rješenja još uvijek nema oni su se odlučili da organizuju trodnevnu protestnu šetnju.

Proteste su najavili na Facebook stranici “Borba za studentska prava 2020”, a tekst prenosimo u cjelosti:

“Obavještavamo javnost da će aktivnosti u ovoj sedmici podrazumijevati trodnevnu protestnu šetnju koja će biti realizirana u srijedu, četvrtak i petak.
U toku protestne šetnje ćemo uložiti maksimalne napore da ispoštujemo sve epidemiološke mjere i da osigurano zaštitu svog, i zdravlja drugih građana.

Obzirom da smo odlukom kriznog štaba KS ograničeni u broju učesnika, nažalost nece biti moguće pridruživanje drugih građana ovoj protestnoj šetnji. Iz tog razloga će u toku protesta biti uključen live video na ovoj stranici, putem kojeg ćete moći pružiti svoju podršku.

Obavještavamo javnost da smo uradili sve što je bilo u našoj moći da ove probleme riješimo bez javnog okupljanja, međutim kako naši problemi još uvijek nisu riješeni, nadležne institucije su nas primorale da i ovaj način traženja naših prava iskoristimo”, poručili su.

Protesti počinju ispred zgrada fakulteta, šetnju nastavljaju prema zgradi Vlade KS, a završavaju ih pred zgradom Rektorata UNSA.