Mladi u FBiH sve više konzumiraju duhanske proizvode

U Federaciji BiH među školarcima,  došlo je do drastičnog porasta konzumacije duhanskih proizvoda.

Stručnjaci tvrde da je ova situacija uzrokovana nedostatkom adekvatnih zakona i intervencija u oblasti kontrole duhana.

Pokazuju i rezultati najnovijeg globalnog istraživanja pušenja kod školske djece (GYTS FBiH) koje je proveo Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Kao ilustracija ovih zabrinjavajućih trendova može poslužiti podatak da je broj trenutnih konzumenata duhanskih proizvoda u 2019. godini skočio na 24,4 posto u odnosu na 17,7 posto u 2013. godini. Umjesto smanjivanja, u istom periodu je porastao i procenat konzumenata cigareta među školskom djecom koji sada iznosi 13,8 posto. Također, istraživanje je pokazalo visok nivo izloženosti djece pasivnom pušenju – 55 posto djece redovno udišu duhanski dim na zatvorenim javnim mjestima”, navodeno je u saopštenju.

Popularnost i povećana konzumacija nargila ne samo da dovodi do pojave hroničnih zdravstvenih tegoba, nego i doprinosi širenju zaraznih bolesti, što je otežavajući faktor u vrijeme pandemije COVID-19.

Koordinatorica za kontrolu duhana FBIH dr. Aida Ramić-Čatak, predstavila je ovo istraživanje u okviru regionalnog dijaloga koji je organiziralo Udruženje PROI (BiH) u partnerstvu sa organizacijama Propulsion (Srbija) i Preporod (Crna Gora).

Učesnici su posebno naglasili neophodnost proaktivnijeg djelovanja škola na planu borbe protiv pušenja među mladim.

“Škole trebaju preuzeti odlučniju odgovornost u nominiranju pušenja kao neprihvatljivog oblika ponašanja koji indirektno utječe na mnoge druge negativne pojave u društvu. U saradnji sa nevladinim sektorom i stručnjacima u oblasti javnog zdravstva škole trebaju stalno raditi na provođenju preventivnih programa. Ministarstva nadležna za obrazovanje trebaju preuzeti aktivnu ulogu u kreiranju politika kojima se zagovara nulta stopa pušenja među djecom i mladima”, izjavila je Naida Hota-Muminović, direktorica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.