Zimska odjeća i kako odabrati tople materijale

U susret zimi, topla odjeća je imperativ, ali nikada nismo mnogo pridavali značaja svim ostalim elementima koji utiču na to da li je određeni komad odjeće dovoljno topao ili ne.

Prirodni  materijali su odlični za pružanje  zaštite od hladnoće. Sa druge strane, tehnologija je naglo napredovala u posljednjih nekoliko dekada da su i vještački materijali postali udobni topli. U nastavku vam donosimo na šta sve treba da obratite pažnju kada kupujete zimsku odjeću.

 

Slojevitost umjesto jednog debljeg komada odjeće.

Oblačenje u slojevima će vašem tijelu omogućiti duže zadržavanje toplote. Više slojeva odaju manje toplotne energije koja je skoncentrisana ispod njih, što vaš čini zagrijanijim. Zato je tanak termo veš ispod odjeće trik koji uvijek upali!

Kada pominjemo slojevitost, onda treba svakako izdvojiti i klasičnu vojnu jaknu M65, popularno nazvanu Vijetnamku. Ovo je izuzetno topla jakna koja, pored glavnog sloja jakna, sadrži uložak koji vam obezbjeđuje komfor jer je punjen toplim vlaknima.

Dodatnu zaštitu od vjetra vam može dati i dobra topla potkapa, koja će vam omogućiti dodatni sloj ispod druge zimske kape. Ovo je sloj koji ide direktno uz lice, i zato najbolje štiti od hladnog vazduha.

 

Utoplite glavu i vrat vunenim materijalima

Kapa je neizostavan dio zimskog aksesoara, i njena primarna funkcija je da bude topla i da vas štiti od padavina i vjetra. Zimske kape su najbolje od prirodnih materijala, poput vune koja je topla i mekana, ali pored toga, značajna je i što upija vlagu koja je gotovo neizostavna tokom zimskog perioda.

Zato se u XXI. vijeku najbolje zimske kape prave od mješavine prirodnih vunenih vlakana i poliesterskih koji su nepromočivi.

Pored kape, nemojte zaboraviti tople šalove, marame i skarfove koji griju vaš vrat a samim tim i grlo i pluća. Ovo je mali komad odjeće koji zapravo mnogo čini da vas održi zdravim i utopljenim.

Kod motorista, ali i kod fizički aktivnih osoba izuzetno je popularan skarf, odnosno šal koji ima ušivene krajeve i ne može da spadne s vrata ni na najjačem vjetru.

 

Zimski džemper kao klasik hladne sezone

Jedan od najnošenijih zimskih odjevnih predmeta svakako je topao i udoban zimski džemper. Kao dodatna zaštita od hladnoće, tu su i džemperi sa visokim okovratnicima. Lovački džemperi su izuzetno popularni kako kod lovaca i ribolovaca, tako i kod ostalih koji vole tople i kvalitetne džempere. Ako je džemper dovoljno topao da vas zagrije na minus temperaturi u šumi, onda je odličan i za gradsku sredinu u hladnim zimskim danima, prenosi militaryshop.ba