Movember: Mjesec koji obilježava borbu protiv muških bolesti

Svakog novembra stavlja se u fokus muško zdravlje, te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o muškim bolestima, kao što je rak prostate.

Početkom mjeseca novembra muškarci širom svijeta odlože svoje brijače, kako bi im dlake na licu rasle u ime zdravlja. Pokret Movemberpoziva muškarce da puste brkova kako bi širili svijest o muškim bolestima, kao što je to rak prostate. Cilj ovoga obilježavanja jeste informisati mušku populaciju o prevenciji, simptomima, dijagnostici i liječenju raka prostate i raka testisa.

Brkovi kao ukras muškog lica u ovom mjesecu dobivaju sasvim novo značenje. Riječi moustache (brk) i November (studeni) neobično su spojene u riječ “Movember” kako je nazvana akcija koja od 2003. godine okuplja veliki broj muškaraca spremnih prihvatiti izazov puštanja brkova u studenom. Cilj je sudjelovanje u pokretu, kojim se skreće veća pozornost na važnost borbe protiv raka prostate i testisa, duševnih bolesti, ali i drugih bolesti primarno vezanih uz mušku populaciju. Jer činjenica je da se više ne postavlja pitanje hoće li muškarac posjetiti urologa, nego kada će to učiniti. Ne trebaju se čekati simptomi bolesti prostate da se pregled obavi, već nakon pojave prvih simptoma bolesti kod raka prostate, on je najčešće lokalno uznapredovao ili metastazirao.

Svaki bi muškarac nakon četrdesete godine života trebao obaviti urološki pregled prostate, koji uključuje razgovor s urologom, ultrazvuk prostate, krvni test specifičnoga antigena prostate (PSA) te rektalni pregled prostate. Od iznimne je važnosti da se takvi pregledi obave jednom godišnje. Samo na taj način karcinom prostate može se otkriti u ranoj fazi, kada je i izlječiv u čak 98% slučajeva, upozoravaju iz zavoda za javno zdravstvo federacije Bosne i Hercegovine.