Na današnji dan 1865. godine izašla je knjiga Alisa u zemlji čuda

U Londonu 1865. godine, engleski pisac Charles Johnson izdao je prvo izdanje svoje čuvene knjige Alisa u Zemlji čuda.

Prvih jedanaest godina svog života, Charles Johnson proveo je u parohijskom domu usred polja, u malom selu Derzburi, u Češiru u Engleskoj. Iako je parohijska kuća je nestala u požaru prije više od stotinu godina, mjesto je ograđeno metalnom ogradom i ciglama, kako bi se obilježilo mjesto na kojem je ovaj pisac odrastao.

Charles Johnson nije bio samo pisac, studirao je matematiku i bio je iskusan fotograf.

Charles je od malih nogu zabavljao članove svoje porodice. Smišljao je igre za braću i sestre, pričao im priče i pravio novine koje su potom čitali. U novinama se moglo primjetiti koliko je bio nadaren.

„Moralna“ vojvotkinja iz „Alise u zemlji čuda“ prvi put se spominje u pjesmi „My Fairy“, koju je napisao kada je imao trinaest godina, a u kojoj kritikuje pouke u savremenim dječjim knjigama.

U julu 1862. autor se ukrcao na brod od Oxforda do Godstona sa tri kćerke svog prijatelja, osmogodišnjom Edith, 10-godišnjom Alice i 13-godišnjom Lorinom. Tada se još bavio matematikom. Tokom plovidbe, zabavljao je djecu i izmislio priču s čudnim likovima.

Alisa u Zemlji Čuda bila je i ostala inspiracija za mnoga kasnija ostvarenja. Na temelju knjige nastale su brojne kazališne, filmske i televizijske adaptacije.

Foto: mvinfo
Foto: mvinfo

Danas smo navikli na ideju magične zemlje, ali prije “Alise u zemlji čudesa” Lewisa Carrolla takva literatura za djecu nije bila uobičajana. U razvoju umjetničke dječje priče, “Alisa u zemlji čudesa” ostaje jedinstvena i neponovljiva fantastična priča. Smatra se klasičnim djelom svjetske književnosti za djecu i mladež. Osim što iznova oduševljava djecu i odrasle širom svijeta, inspirira svijet likovnih i glazbenih ostvarenja, kazališna i filmska uprizorenja.

“Možete li mi reći, molim vas, kojim putem da krenem odavde?”
“To dobrim dijelom ovisi o tome kamo želiš stići”, reče Mačka.
“Nije me briga kamo”, reče Alisa.
“Onda nije bitno kojim putem ideš”, reče Mačka.
“Samo da negdje stignem”, doda Alisa kao objašnjenje.
“Oh, sigurno ćeš stići”, reče Mačka, “samo ako dugo hodaš.”