Holandski muzej predstavio besplatnu digitalnu kolekciju djela Van Gogha

Za vrijeme teških pandemijskih dana i karantina, Holandija je došla na ideju da iznenadi sve ljubitelje velikog stvaraoca, svjetskog umjetnika, Van Gogha.

Naime, dolaskom hladnijih zimskih dana, i pogoršanju stanja pandemije koronavirusa, sve je teže uživati u kulturi i ljepoti sa bezbjedne strane. Holandija je također jedna na listi zemalja koja je u karantinu, konzorcijum muzeja daje svoj skromni doprinos kompletnoj situaciji, izlažući djela jednog od najpoznatijih umjetnika svih vremena online, Van Gogha.

“VAN GOGH WORLDWIDE” je novi projekat grupe holandskih muzeja koji predstavlja digitalnu kolekciju od preko 1.000 umjetnikovih remek djela. Zahvaljujući novom projektu, djela ovog umjetnika su dostupna javnosti, uz naučne komentare.

Van Gogh je živio od 1853. do 1890. godine a većina njegovih poznatih slika je završena tokom posljednje dvije godine njegovog života. Preko 860 uljanih slika, sa njegovim zaštitnim gustim potezima četkicom, sada možete vidjeti u ovom prijektu.

Ovaj projekat pruža uvid u umjetnička djela kao i u ličnost koja je zaslužna za njihov nastanak. Također,  projekat sadrži i muzejske informacije iza kulisa, poput detalja o restauracijama i drugih kustoskih bilješki.

Trenutno ovaj projekat uključuje samo djela koja se čuvaju u holandskim muzejima.

Foto: N. L./ Sarajevska sehara
Foto: N. L./ Sarajevska sehara

Jedna od najpoznatijih zanimljivosti o Vincentu van Goghu je ona da je sam sebi odrezao uho.

Ne postoje tačne informacije potkrijepljene dokazima o tom incidentu, ali se smatra kako je uho odrezao sam. To se dogodilo dok je van Gogh živio u Arlesu s Paulom Gauguinom.  Naime, oni su zajedno voljeli ići gledati borbu bikova u kojoj matador, kada porazi bika, dobije njegovo uho.

Prema toj je ideji van Gogh odrezao svoje uho i time priznao svoj poraz jer, za razliku od Gaugina, nije imao sreće sa ženama.

Više od 150 doktora pokušalo je dijagnosticirati Vincentovo stanje, a došli su do raspona bolesti od shizofrenije, porfirije, sifilisa, bipolarnog poremećaja do epilepsije.  Zbog takvog stanja dugo se smatralo da je počinio samoubistvo,ali  postoje teorije i da ga je ubio lokalni tinejdžer.

Zbog čestih pravopisnih pogrešaka, posebice tijekom boravka u Engleskoj, Vincent van Gogh se nikada nije potpisivao prezimenom kao većina umjetnika stoga na njegovim djelima u kutu stoji „Vincent“.